Nieuws

De grote uitdagingen van de ESG-markt

Beleggen op basis van ESG-criteria blijkt niet eenvoudig. Duurzaam beleggingsspecialist Christopher Merker komt met vier voorstellen om deze markt volwassen te krijgen. "Het begint met het vaststellen van duidelijke standaarden."

Duurzaam en verantwoord beleggen heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Steeds meer grote institutionele beleggers laten aandelen en obligaties met een lage ESG-rating (milieu, sociaal en goed bestuur) links liggen.

Maar ze lopen daarbij wel tegen een aantal problemen aan die de komende jaren moeten worden opgelost, betoogt Christopher K. Merker van vermogensbeheerder Robert W. Baird & Co.

1. Wat is duurzaam?

Een eerste probleem waar beleggers tegenaan lopen, is de definitie van duurzaam en sociaal. Staat een oliebedrijf vanwege de werkzaamheden automatisch op een zwarte lijst? Hoe zit het met biotech-bedrijven? Is een bedrijf taboe dat onderzoek doet naar genetische modificatie, of juist niet?

Het zijn vragen waar niet één enkel antwoord op bestaat. MSCI komt op basis van zijn ESG-analyse bijvoorbeeld tot hele andere lijstjes dan andere ESG-rating-bureaus zoals Eiris, GMI of Inrate.

Merker pleit daarom voor duidelijkere ESG-standaards. Komen die er niet, dan zal dat het beleggen volgens duurzaamheidsprincipes stevig afremmen. 

2. ESG-adaptatie

Het bewustzijn bij beleggers voor duurzaam beleggen groeit snel, maar het kan volgens Merker nog een stuk beter. Ook daar is weer een rol weggelegd voor rating-bureaus en vermogensbeheerders die meer uitleg zouden moeten geven over zowel ESG-criiteria als SRI (social responsible investing) en impact investing.

3. Kwaliteit van de data

Er valt nog een hele wereld te winnen als de data die bedrijven verstrekken over hun milieubeleid, sociale omstandigheden en fatsoenlijk bestuur verbeteren. Gelukkig doen veel organisaties hun best de ESG-rapportage van bedrijven te optimaliseren. Te denken valt aan the Global Reporting Initiative (GRI), het Governance and Accountability Institute (GAI) en de Sustainable Accounting Standards Board (SASB).

4. Private sector moet ook meedoen

Het is evident dat een goede ESG-score voor beursgenoteerde bedrijven steeds belangrijker wordt, maar hoe zit het met al die bedrijven die geen beursnotering hebben?

Volgens Merker is het belang van ESG voor niet-beursgenoteerde bedrijven veel minder groot. "Sommige bedrijven worden om die reden zelfs expres van de beurs gehaald, zodat er geen rekening meer hoeft te worden gehouden met al die ESG-regels."

Merker ziet hier een taak weggelegd voor aandeelhoyders in private bedrijven. Zij zouden de druk op de ketel moeten houden. Verder moeten ESG-ratingbureaus in de toekomst ook de private sector moeten meenemen in hun beoordeling.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen