Nieuws

Studie: ETF’s vergroten volatiliteit wel

Uit een een nieuwe studie van S&P Global blijkt dat passieve fondsen de markten wel flink in beweging kunnen zetten.

De in- en uitstroom uit ETF’s en andere indexfondsen zorgen voor extra grote koersuitslagen, zo blijkt uit een studie van S&P Global waar Asjylyn Loder van The Wall Street Journal verslag van doet.

Volgens de studie kunnen passieve fondsen bijvoorbeeld verantwoordelijk worden gesteld voor een derde van de daling van de S&P 500 met 3,8% op 8 februari. "Er is een invloed, en die invloed kan significant zijn," zegt Daniel Sandberg van S&P Global Market Intelligence.

Vervijfvoudigd

De grootste koersschommelingen worden volgens zijn collega David Pope veroorzaakt door de ETF’s die in tegenstelling tot andere indexfondsen direct verhandeld kunnen worden op de beurs.

In de Verenigde Staten is de markt voor ETF’s uitgegroeid tot 3600 miljard dollar. Dat is meer dan de helft van de totale markt voor passieve fondsen die in tien jaar  tijd volgens Morningstar is vervijfvoudigd tot 6900 miljard dollar. 

Korte termijn

Volgens Pope zijn overdreven koersreacties als gevolg van de ETF-handel nog geen reden tot zorg. De meeste koersen zijn namelijk na een paar dagen alweer hersteld.

Dai is ook de mening van Wim van Zwol, hoofd Institutional Sales Northern Europe bij Vanguard Asset Management, een van de grootste aanbieders van indexfondsen.

Vanguard

In een column voor IEX Profs stelt hij dat het vermogen in indexfondsen nog altijd maar goed is voor 10% van de markt en slechts 5% van het handelsvolume op beurzen in de VS. Buiten de VS is dit percentage nog lager.

"Omdat indexstrategieën een lage transactie-omzet hebben en relatief weinig handelen voor een groot aantal effecten, is hun impact op de totale handelsactiviteit minimaal", aldus Van Zwol.

Sommige aandelen zijn wel kwetsbaarder voor de ETF-handel dan anderen. Dat heeft te maken met het percentage aandelen dat bij ETF-beleggers zit. Het retailconcern Walmart zit bijvoorbeeld voor 0,5% in de S&P 500-index, maar in juni was het aandeel verantwoordelijk voor slechts 0,1% van het handelsvolume in S&P 500-aandelen. Dat duidt erop dat er relatief veel aandelen Walmart in handen zijn van lange termijnbeleggers.

Voor mediabedrijf Netflix geldt het tegenovergestelde. Netflix bepaalt 0,7% van de S&P 500 index, maar was in juni verantwoordelijk voor 3,3% van het handelsvolume.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen