Nieuws

AFM stelt externe deskundigen bestuurderstoetsingen aan

Janka Stoker, Hans van der Noordaa en Ewoud Goudswaard worden externe deskundigen bestuurderstoetsingen bij de AFM.

Deze zomer starten toezichthouders AFM en DNB met een pilot waarbij externe deskundigen betrokken worden bij bestuurderstoetsingen. De pilot loopt een jaar en zal daarna worden geëvalueerd.

Janka Stoker is hoogleraar Leiderschap en Organisatieverandering aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ook was zij lid van de commissie Ottow, de commissie die onderzoek heeft gedaan naar de wijze waarop het toetsingsproces door de AFM en DNB wordt uitgevoerd.

Voormalig CEO Delta Lloyd Hans van der Noordaa is commissaris bij Stadsherstel Amsterdam en de Health(e)Foundation. Ewoud Goudswaard was CEO van de ASN Bank en is tot 1 september 2018 interim CCO van de Volksbank. Daarnaast is hij commissaris bij investment manager Triple Jump.

Deskundigen bij DNB

Als externe deskundigen bij DNB zullen Pauline van der Meer Mohr, Ludo Wijngaarden en Johan van Hall betrokken worden bij het toetsingsproces.

Pauline van der Meer Mohr is onder andere commissaris bij DSM, HSBC Holdings plc en EY. Ludo Wijngaarden was onder meer commissaris bij de Volksbank en is lid van de Raad van Advies van College Bescherming Persoonsgegevens.

Johan van Hall was tot 1 maart 2018 vicevoorzitter van de Executive Board van ABN AMRO Bank.

Boardroomervaring

De externe deskundigen zijn aangesteld ter verbetering van de onafhankelijkheid, de professionaliteit en het draagvlak voor het beoordelingsproces van bestuurders.

Er is daarom volgens de toezichthouders gekozen voor kandidaten die beschikken over boardroomervaring of het perspectief van de boardroom in het toetsingsproces kunnen inbrengen.

"Ook hebben de AFM en DNB een gezamenlijke externe vertrouwenspersoon aangesteld en heeft DNB een externe voorzitter benoemd voor de hoorcommissie in bezwaarfase tegen besluiten over bestuurderstoetsingen."

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022