Nieuws

De onzin van sectorfondsen

Sectorfondsen zijn eigenlijk overbodig. Sterker, ze zijn juist gevaarlijk. Jeffrey Schumacher van Morningstar legt uit waarom.

Een opmerkelijk verhaal van Jeffrey Schumacher van Morningstar over de zin en vooral de onzin van sectorfondsen. "Hoewel sectorfondsen op het eerste gezicht een nuttige functie kunnen vervullen, is Morningstar nooit fan geweest van deze producten. Sectorfondsen zijn naar onze mening zelfs eerder overbodig." Wat maakt Morningstar zo kritisch?

Volgens Morningstar geeft een goed gespreide beleggingsportefeuille beleggers al voldoende blootstelling naar de verschillende sectoren. "Het toevoegen van een sectorfonds geeft beleggers dan dubbelop blootstelling aan een sector."

"Het toevoegen van een sectorfonds geeft beleggers dan dubbelop blootstelling aan een sector"

Morningstar heeft er vervolgens weinig vertrouwen in dat de tactische keuze om een bepaalde sector te overwegen daardwerkelijk voor extra rendement zorgt. Integendeel zelfs. "Om dit goed te doen moet een belegger de markt, en in dit geval de sectorperformance, goed kunnen timen. En dat is iets waar beleggers gemiddeld genomen slecht in zijn." Berucht in dit verband is natuurlijk de periode eind jaren negentig toen welhaast iedereen in de IT stapte om kort daarna erachter te komen dan koersen nog harder omlaag kunnen dan ze eerst omhoog waren gegaan.

Te laat gelanceerd

Daarnaast blijkt uit onderzoek van Morningstar dat de meeste sectorfondsen slecht scoren. Reden? "Beleggers stappen vaak in op het hoogtepunt en verkopen op het dieptepunt. Een belangrijke oorzaak hiervan is de grote dispersie in sectorrendementen jaar op jaar. Daarmee bedoelen we dat het verschil in rendementen tussen sectoren in een bepaald jaar, maar ook voor een specifieke sector door de jaren heen, sterk uiteen kunnen lopen," aldus Schumacher. Ofwel, de kans op een sterke positieve uitschieter is even groot als de kans op een negatieve uitschieter. Dat maakt sectorfondsen vaak grilliger van aard en verkleint de kans op succes.

Probleem met sectorfondsen is ook dat ze veelal te laat worden gelanceerd. Zodra een sector populair is, haasten fondshuizen zich om een fonds te maken die beleggers hieraan blootstelling biedt. Zodra een sectorfonds in de markt wordt gezet, kijken beleggers alweer naar andere sectoren.

"Zodra een sectorfonds in de markt wordt gezet, kijken beleggers alweer naar andere sectoren"

Dure zoete boordjes

Beleggers blijven achter met de verliezen, die extra groot zijn vanwege het hoge prijskaartje dat aan sectorfondsen hangt. Schumacher: "Die zoete broodjes die worden gelanceerd hebben vaak ook een speciaal prijskaartje. Enerzijds is dit het gevolg van de vaak beperkte omvang van het beheerde vermogen, wat het lastiger maakt om schaalvoordelen te creëren en daarmee de prijs te drukken. Het belangrijkste argument dat vaak gegeven wordt, is dat sectorfondsen vanwege hun specialistische label een premium product zijn, wat zou rechtvaardigen om hogere kosten te rekenen dan voor generieke producten zoals een wereldwijd of Europees aandelenfonds."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus