Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Assetmanagers worden voorzichtiger

Aandelen of obligaties? VS of Europa? Tech of telecom? Alpha Research heeft op basis van tientallen beleggingsrapporten de assetallocatieconsensus samengesteld. "Stapje voor stapje worden de adviezen steeds iets negatiever."

Het eerste halfjaar van beursjaar 2018 zit erop. Grondstoffen verrasten duidelijk positief met een plus van 13% en ook staatsleningen deden het met een plusje van iets meer dan 1% beter dan verwacht. Aandelen en obligaties uit de opkomende markten waren de minst presterende beleggingen. Wie had dat gedacht? Juist beleggingen in de opkomende markten zouden ook dit jaar floreren. De dure dollar en de handelsoorlog bedierven het EM-feestje.

Hoe nu verder? Strategen en assetallocators passen hun adviezen voorzichtig aan. Stapje voor stapje wordt hun visie negatiever. Aandelen zijn ook deze maand de meest aantrekkelijke beleggingscategorie. In bijna twee derde van de beleggingsrapporten staan aandelen op een koop. Maar het percentage negatieve adviezen steeg afgelopen weken van 5,7% naar 9,4%.

Grondstoffen, vastgoed en cash moeten het met een neutraal advies doen, waarbij het aantal postieve aanbevelingen voor cash in een duidelijke uptrend verkeert. Obligaties blijven ondanks toenemende handelsspanningen duidelijk onderwogen. Slechts 5,7% van de assetmanagers heeft schuldpapier op een koop staan.

Japan blijft meest aantrekkelijke aandelenregio

De regio-allocatieconsensus voor aandelen blijft bijzonder. Er is namelijk geen regio waar negatief over wordt gedacht. De VS is het minst populaire jongetje van de klas met een neutraal advies. Japan blijft de meest aantrekkelijke aandelenregio met 61% koopaanbevelingen. Dat is wel een daling van 9,2% ten opzichte van afgelopen maand.

De opkomende markten volgen Japan op de voet met 60% van de aanbevelingen op overwegen. Voor Europa blijft de consensusaanbeveling overwegen, maar het percentage koopadviezen (46,6%) was sinds april 2017 niet zo laag. Sinds november 2017 neemt de aantrekkelijkheid van Europese aandelen elke maand iets af. Ook voor de aandelenregio Azië neemt het aantal negatieve aanpassingen steeds meer toe. Het huidige percentage koopadviezen van 45,2% is de laagste stand in 2018.

Dan de VS. De consensus blijft neutraal. Maar twee zaken vallen wel op. Zo is het de enige regio, die de afgelopen maand een positieve bijstelling ontving. Tevens is het de best presterende regio in 2018.

Lang leve tech

De sector IT blijft de meest aantrekkelijke sector met 73,3% koopaanbevelingen. De sector financials ligt er iets minder positief bij, maar is nog altijd in trek. Het percentage koopadviezen daalde afgelopen maand van 83,3% tot 66,7%. Ook energy verkeert in een neerwaartse trend. Zo'n 67% van de assetmanagers heeft de energiesector op overwegen staan. Dit was 75%. Ook industrials incasseerde een aantal neerwaartse bijstellingen, waardoor de balans omsloeg en de consensusaanbeveling nu op neutraal staat.

Utilities blijft de minst aantrekkelijke sector. In geen enkel assetallocatierapport staat deze sector op overwegen. Sterker, ruim 93% van de aanbevelingen is negatief. Ook de sector telecommunicatie ontbeert een koopadvies. In vier van de vijf rapporten krijgen KPN & Co een verkoopadvies om de oren.

Witte raaf EMD

Emerging market debt en inflation linked bonds blijven de meest aantrekkelijke obligatie-categorieën. Het percentage koopadviezen voor EMD steeg met 1,1% naar 54,0%. De koopadviezen voor inflation linked bonds daalden met 1,8% naar 52,4%.

Voor high yield-obligaties komen na maanden van downgrades voorzichtig weer positieve bijstellingen binnen. De consensus balanceert nog steeds tussen neutraal en onderwegen.

Voor bedrijfsobligaties is het minder spannend. Slechts 10% van de assetmanagers heeft deze obligatiecategorie op een koop staan. Over staatsobligaties zijn de meningen nog negatiever. Slechts 2% van assetmanagers ziet daar nog brood in. Dat is opvallend, want geen obligatiecategorie presteerde in 2018 beter dan ... staatsobligates. De consensus heeft niet altijd gelijk.

Werkwijze Alpha Research

Alpha Research inventariseert maandelijks de assetallocatie-opinies van fondsenhuizen, assetmanagers en researchpartijen van zowel de buy als sell side. Deze opinies worden door Alpha Research geactualiseerd in een database. De meeste partijen gebruiken de categorieën overwegen, neutraal en onderwegen als aanbeveling. Respectievelijk zijn de waarden +1, 0, en -1 van toepassing. Deze waarden leiden naar een gemiddelde.

In de rapportage komen het gemiddelde, de trend van de aanpassingen en de grafieken aan bod om inzicht te krijgen in de asset allocatie-opinies. In absolute zin hoeft het gemiddelde niet allesbepalend te zijn.

Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Duurzaam beleggen