Nieuws

Assetmanager wordt allround financieel adviseur

Gedwongen door lage fee's bewegen assetmanagers zich steeds vaker op het terrein van de financieel planner.

De klassieke assetmanager staat onder druk. Steeds meer actieve assetmanagers stappen af van een model waarbij zij zelf actief aandelen, obligaties en andere effecten selecteren voor hun klant. Bij de selectie wordt steeds vaker gebruikgemaakt van computermodellen.

De tijd die vrijkomt gebruiken zij om meer op specifieke wensen van de klant in te gaan. Het gaat daarbij naast het samenstellen van een ideale portefeuille ook om zaken als risicobeheersing, belastingvermindering en het veiligstellen van erfenissen voor de kinderen en kleinkinderen.

Assetmanagers bewegen zich daardoor steeds meer in de richting van financieel adviseurs blijkt uit een onderzoek van Cerulli Associates waar Investment News bericht van doet. Ze worden daar min of meer toe gedwongen door de steeds hogere kwaliteit van roboadviseurs en dalende beheervergoedingen.

Roboplatforms

Bing Waldert van Cerulli geeft als voorbeeld de fondsbeheerders BlackRock, Legg Mason en Invesco die alle drie roboplatforms hebben overgenomen om zo "turnkey portfoliomodellering aan te kunnen bieden aan effectenmakelaars en onafhankelijke adviseurs." "Ze schuiven op die manier langzaam richting een dienstverlening die je traditioneel verwacht van vermogensadviseurs," aldus Waldert.

Lage beheerkosten

De conclusies van de studie worden gedeeld door mensen uit de financiële sector. "De trend is naar beleggingsproducten met lagere beheerkosten," zegt Todd Rosenbluth, hoofd van de onderzoeksafdeling naar beleggingsfondsen en ETF’s bij CFRA.

"Assetmanagers beseffen dat als ze een deel van het vermogen van een klant beheren via geautomatiseerde modelportefeuilles dat ze dan ook de rest van het vermogen mogen beheren.

Behoefte aan diepgravende financiële planning

"Ik vind het een goede zaak dat grote assetmanagers steeds vaker met geautomatiseerde diensten komen voor modelportefeuilles tegen concurrerende prijzen," zegt ook Tony D’Amico, CEO van vermogensadviseur Fidato Wealth.

"Ik geloof ook dat mensen op zoek zijn naar veel meer dan alleen goedkoop portefeuillebeheer. Ze willen diepgravende financiële planning, belastingvermindering, risicobeheersing en een goede planning voor de erfenis van hun kinderen en kleinkinderen. Ze zijn met andere woorden op zoek naar iemand die één plan maakt voor alles wat voor hun belangrijk is."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022