Nieuws

Scary! Het is vrijdag de 13e

Krijgen we vandaag een mini-crash? Bijgelovige beleggers zullen vanochtend met beverige handen hun laptop hebben opengeslagen, want het is vrijdag de 13e.

Het getal dertien jaagt veel mensen angst aan. Voetballen of hockeyen met rugnummer 13? “No way”. Een lift nemen naar de dertiende verdieping? Ik dacht het niet. Net zo min als een hotelkamer met nummer 13.

De grootste vrees bestaat er voor vrijdag de 13e. Elke vrome katholiek of protestant weet dat het een vrijdag was waarop Jezus van Nazareth aan het kruis werd genageld en dat hij de dag ervoor zijn laatste avondmaal genoot samen met twaalf apostelen. Voor veel mensen is dat tot op de dag van vandaag reden om op christelijke feestdagen nooit met dertien mensen aan tafel te gaan, want god straft onmiddellijk.

Noorse sagen

Het nummer dertien speelt ook in de Noorse mythologie een belangrijke rol. Een van de Noorse sagen gaat over de boosaardige god Loki die ongenodigd aanschuift bij een diner van twaalf goden in Walhalla. Dat gaat natuurlijk niet lang goed.

Binnen de kortste keren zorgt hij ervoor dat Hodur, de blinde god van het duister, per ongeluk zijn eigen broer Baldr, de god van het licht, de lente en de vreugde,  neerschiet met een vergiftigde pijl. Als Baldr sterft, valt er een diepe duisternis over de aarde.

Paraskevidekatriafobie

In de psychologie heet deze angst voor het getal dertien triskaidekafobie en de angst voor vrijdag de 13e paraskevidekatriafobie. Het is een angst die ook in beleggerskringen niet vreemd is.

Berucht is de minicrash op vrijdag 13 oktober 1989 toen de Dow Jones Industrial met bijna 7% in elkaar zakte. Dat was destijds een van de grootste naoorlogse beurscrashes en kreeg de bijnaam Black Friday. Maar is dat genoeg bewijs dat vrijdag de 13e slecht voor de beurs is?

Gemiddeld slechter dan andere vrijdagen

Het blijkt echt gemiddeld geen goede dag te zijn om te beleggen. Althans, dat stelde Ryan Detrick van LPL Financial vorig jaar op basis van beursgegevens over de laatste 90 jaar. 

Sinds 1928 waren er toen volgens Detrick 152 vrijdagen de dertiende geweest. De S&P 500-index steeg op die dagen gemiddeld met 0,02%, terwijl er op de andere 4466 vrijdagen 0,05% winst werd geboekt.

Een verschil van 0,03 procentpunt dus in het nadeel van vrijdag de 13e. Moet u daar bang van worden? Nee, natuurlijk niet. Het verschil is zo miniem dat daar geen conclusies aan kunnen worden verbonden. De laatste twee vrijdagende 13e, in oktober vorig jaar en april dit jaar, waren bovendien uitstekend, dus waarom vandaag niet.

Nieuwe Maan

Er is voor bijgelovige mensen bovendien ook nog een beetje goed nieuws. Het is vandaag namelijk Nieuwe Maan. Er zijn wetenschappers die beweren dat dit een gunstige invloed heeft op de koersen.

Juist instappen dus, of moeten we ons toch zorgen maken? Wie weet komt Donald Trump vandaag met nog meer handelsbarrières tegen de EU en China, geeft Apple een winstwaarschuwing of blijkt de kas van Tesla leeg te zijn. U weet maar nooit.

Analisten maken zich zorgen

Feit is dat er wel steeds meer analisten en economen zijn die zich zorgen maken over de effectenmarkt. Zo somde het Duitse Handelsblatt afgelopen woensdag een hele lijst mensen op die waarschuwen voor lagere koersen.

Augustin Carstens, de baas van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS) ziet bijvoorbeeld wolken aan de horizon. Hij waarschuwt voor het gevaar van een plotseling afnemende risicobereidschap bij beleggers door "een escalatie van protectionistische maatregelen."

Chefeconoom Joachim Fels van Pimco stelt vast dat de waardeontwikkeling van effecten de afgelopen tien jaar die van de reële economie duidelijk heeft overtroffen. "In het komende decennium moeten we er rekening mee houden dat die ontwikkeling de andere kant opgaat."

In het algemeen wijzen de door Handelsblatt gepolste analisten op de gevaren die uitgaan van hoge koersen van obligaties, aandelen en andere beleggingen; hoge schuldenlasten; the rise (and fall) van cryptomunten; de opkomst van populisme en protectionisme; hoge hypotheekschulden; centrale banken die met QE het beleggen in staatsobligaties schijnbaar risicoloos hebben gemaakt; en het feit dat beleggers door de lage rente en lage dividenden steeds meer richting exotische producten zijn geduwd.

Geen van hen zal echter zeggen dat het keerpunt op de markt precies vandaag zal komen. Daar zijn analisten toch te rationeel voor.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen