Nieuws

Recessie-angst? Koop dan Japanse yen

Het gevaar van een recessie groeit. Beleggers doen er volgens JP Morgan verstandig aan zich te beschermen door valuta uit opkomende markten te dumpen en yens en dollars te kopen.

JP Morgan Chase raadt zijn klanten aan zich voor te bereiden op een recessie. Dat betekent volgens het grote Amerikaanse beleggingshuis dat valuta uit opkomende markten moeten worden verkocht. Schuilen kan het beste in Zwitserse franken, Singaporese dollars, Japanse yens en Amerikaanse dollars.

Dat schrijft Bloomberg op basis van een email die afgelopen vrijdag is verstuurd aan de klanten van JP Morgan.

Onderzoek wijst uit

De Amerikaanse zakenbank baseert zich op onderzoek naar de gevolgen van de laatste vijf wereldwijde recessies in de valutahandel. Valuta's uit de opkomende markten springen er negatief uit met een gemiddelde depreciatie van 17% over twee jaar. Binnen de westerse wereld is de munt van Nieuw-Zeeland de zwakste schakel met een gemiddeld verlies van 7% tot 8%.

JP Morgan ziet nu nog geen direct gevaar voor een recessie, maar noemt het wel "verstandig" dat beleggers zich erop voorbereiden. De aankoop van Japanse yens zou dit keer wel eens de slimste zet kunnen zijn.

Yens zijn goedkoop

De yen is weliswaar in het verleden niet de allerbeste hedge gebleken tegen recessies, maar de yen is op dit moment wel goedkoop. De yen-dollarkoers ligt volgens Bloomberg momenteel 23% onder het 40-jaarsgemiddelde, reden genoeg om de yen een centrale rol te geven in een recessie-hedge.

Een veilige keus is natuurlijk altijd de Amerikaanse dollar. Die is in tijden van nood altijd gevraagd omdat het de reservemunt van de wereld is, bijna vergelijkbaar met goud. De Singaporese dollar, die het normaal zo goed doet tijdens recessies, lijkt nu minder aantrekkelijk. Kijkend naar de gemiddelde wisselkoers met de Amerikaanse dollar is de dollar uit Singapore nu aan de dure kant. 

Koersval al begonnen

De waarschuwing van JP Morgan komt niet uit de lucht gevallen. Beleggers zijn al sinds begin dit jaar bezig met het afbouwen van hun holdings in emerging markets. Dat geldt niet alleen voor valuta, ook aandelen, obligaties en andere kapitaalinvesteringen hebben te lijden onder de vrees voor een keerpunt in de conjunctuurcyclus. Naast de angst voor een recessie speelt daarbij ook de gestegen Amerikaanse rente een rol.

Het Internationaal Monetair Fonds wijdde een paar jaar geleden een groot onderzoek aan het thema en kwam tot de conclusie dat bij de laatste grote crisis van 2008-2009 de meest kwetsbare EM-landen diegene waren waar de fundamentals op voorhand al niet goed waren en die veel financiële en handelsrelaties hadden.

Landen die dit jaar vaak in deze categorie worden geplaatst zijn, naast de bekende zogenkinderen Turkije en Argentinië, Brazilië, Indonesië, Maleisië, Zuid-Afrika en (in mindere mate) Mexico.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?