Nieuws

Saoedi-Arabië in de MSCI EM

De machtige oliestaat heeft een plek veroverd in de MSCI Emerging Market Index. Nu nog voor 2,6%, maar dat kan snel oplopen naar 9 tot 10%.

De beslissing van indexleverancier MSCI om Saoedi-Arabië op te nemen in zijn index van opkomende markten zal waarschijnlijk de aandelenmarkt van het Koninkrijk ingrijpend veranderen, en mogelijk ook die van het Midden-Oosten en de Noord-Afrikaanse regio. Dat zeggen Bassel Khatoun en Salah Shamma van Franklin Templeton Emerging Markets Equity.

"De toenemende geldstromen naar het Koninkrijk zullen het beleggingsklimaat in erg grote mate ondersteunen in de aanloop naar de beursintroductie van Saudi Aramco. En nu de regering van Saoedi-Arabië plannen heeft om het aantal beursgenoteerde bedrijven in de Tadawul op te trekken van 180 naar 250 tegen 2022, denken we dat dit nog maar het begin is van een verruiming en verdieping van de aandelenmarkt."

Oliver Bell van T. Rowe Price verwacht dat de weging van Saoedi-Arabië in de komende drie tot vijf jaar zal oplopen naar 9 tot 10%, mede door de IPO-pijplijn van 150 miljard dollar. 

Meer buitelandse beleggers

Franklin Templeton: "De resultaten van de ruimere economische en maatschappelijke hervormingen (zoals vrouwen die nu ook mogen autorijden) die worden doorgevoerd, beginnen nu zichtbaar te worden. Nu het begrotingstekort aanzienlijk is verlaagd en er recordbegrotingsuitgaven werden aangekondigd, verwachten we dat de algemene economische fundamentals blijven verbeteren en dat dit tot uiting komt in de bedrijfswinsten."

Bell van T. Rowe Price verwacht dat - net zoals in andere nieuwe MSCI EM-landen - opname in de toonaangevende EM-aandelenindex zorgt voor een steuntje in de rug voor aandelen van bedrijven in Saoedi-Arabië. Immers, nu kunnen ook buitenlandse beleggers toetreden op een markt die eerst alleen voor lokale beleggers toegankelijk was.

In de afgelopen maanden was het in aanloop naar opname in de MSCI EM-index voor buitenlandse investeerders al makkelijker om aandelen in het land te kopen. Maar nog steeds hebben buitenlanders maar 3% van de markt in handen. Volgens Bell kan dit percentage flink oplopen. Als voorbeeld noemt hij het gemiddelde aantal aandelen in de EM-index dat in buitenlandse handen is: 14,4%. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

IEXFonds 40