Nieuws

Tien jaar na Lehman: Vier risico's

De bankbalansen zijn flink opgeknapt, maar de nabije toekomst ziet er voor beleggers onzeker uit, aldus Sony Kapoor.

Het is deze zomer tien jaar geleden dat zakenbank Lehman Brothers omviel. Op 15 september 2008 vroegen zij uitstel van betaling aan. Tevergeefs, het faillisement volgde en de kredietcrisis was officieel begonnen. 

Sindsdien zijn banken financieel een stuk robuuster, maar er zijn volgens Sony Kapoor, managing director van de denktenk Re-Define vier punten van zorg.

De wereld lijkt er nu beter voor te staan dan aan de vooravond van de vorige crisis, maar pas op, is zijn boodschap.

Vier risico's  

 1. Torenhoge schuldenberg
  We hebben samen meer schuld dan voor de kredietcrisis. Dat ts op zich niet zo zorgelijk, aldus Kapoor, maar de kwaliteit van die schuld is gemiddeld lager. Er zijn slechts elf landen en twee Amerikaanse bedrijven met een triple A-rating over. Als het mis gaat, kan het dus goed misgaan. 

 2. Dikke balansen centrale banken
  Door massale steun hebben centrale banken het recordbedrag van 15 biljoen dollar op hun balansen. En de rente is nog laag, dus centrale banken hebben weinig speelruimte om steun te verlenen bij een mogelijk nieuwe marktschok. 

 3. Politieke rommel
  Voor de kredietcrisis was de politiek eensgezinder dan nu. Partijen zijn kleiner, populisten links en rechts bepalen de agenda's, partijen vinden het lastiger samenwerken en de kiezers zijn verdeelder, aldus Kapoor. 

 4. Internationale orde is zwakker
  De Trump-regering schopt tegen heilige huisjes aan in de G-7 en G-20 en Brexit verzwakt de samenwerking in Europa.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

  China; opnieuw lieveling van beleggers?