Nieuws

Actieve ETF's stellen teleur

Terwijl de groei van indexfondsen onverminderd doorgaat, blijven actieve ETF's achter bij de verwachtingen. Oorzaak: tegenvallende rendementen, hoge kosten en weinig vergelijkingsmateriaal.

Dat indexfondsen (ETF's) een steeds groter marktaandeel krijgen is bekend. Maar niet alle ETF’s gaat het voor de wind. De zogenoemde actieve ETF’s – een tussenvorm tussen indexfondsen en actieve beleggingsfondsen – blijven achter bij de verwachtingen. 

Volgens Lara Crigger van ETF.com bedraagt het belegd vermogen in actieve ETF’s momenteel 59 miljard dollar, wat neerkomt op slechts 2% van het totaal in ETF's. De oorzaak daarvoor zijn volgens Crigger divers. Het heeft te maken met weinig overtuigende resultaten, hoge kosten en een gebrek aan een trackrecord.

Obligaties overheersen

Als de actieve ETF’s nader onder de loep worden genomen dan blijkt dat het bij de 225 fondsen vooral draait om obligatiefondsen. Actieve ETF’s die zich richten op aandelen zijn vrij zelden. Wel zijn er relatief veel die zich richten op grondstoffen en andere alternatives zoals de blockchain-technologie of infrastructuur.

De reden voor deze focus op obligaties, grondstoffen en alternatives heeft te maken met de complexiteit van deze markten. Zelfs de meest fervente liefhebbers van indexfondsen neemt volgens Cregg bij obligaties vaak liever een actieve fondsbeheerder in de hand, omdat deze kan helpen alle valkuilen te omzeilen in deze ingewikkelde markten. 

Magertjes

De vraag is alleen of het helpt. En daar is Cregg kritisch. Volgens haar zijn de resultaten eerder tegenvallend. Er zijn wel een aantal actieve ETF’s die hun benchmark ruim verslaan, maar dat zijn vooral relatief kleine grondstoffenfondsen. Bij de actieve obligatie-ETF’s zijn de resultaten eerder mager.

De laatste 12 maanden bedroeg de outperformance volgens Cregg gemiddeld 1,7%. Dat is maar net genoeg om de relatief hoge beheerkosten te kunnen betalen.

Hoge kosten en trackrecord

Deze schommelen bij de grotere actieve ETF's tussen de 0,2% en 1% en liggen gemiddeld rond de 0,5%. Dat is voor een ETF extreem veel. Het is ook meer dan de meeste smart-bèta ETF's, die net als actieve ETF's afwijken van de index,  maar dat niet doen op basis van menselijk advies, maar van de computer.

Voor definitieve conclusies over de actieve ETF's is het volgens Cregg nog te vroeg, omdat ze daarvoor te kort bestaan. Zelfs de oudste zijn amper vijf jaar oud. “Het ontbreekt daardoor aan goede data”, schrijft zij. Ofwel, pas over een paar jaar kunnen we met enige zekerheid zeggen of de actieve ETF's een goede aanvulling vormen op het palet aan actieve en passieve fondsen in de markt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?