Nieuws

Responsible Mining Index gelanceerd

Duurzaam beleggen en investeren in mijnbouw lijken elkaar uit te sluiten. De Responsible Mining Index legt mijnbouwers langs de duurzame meetlat.

De Responsible Mining Index is een objectieve index die mijnbouwbedrijven beoordeelt op zes belangrijke thema’s, zoals arbeidsomstandigheden, milieu, economische ontwikkeling en mensenrechten. De ranglijst maakt in een oogopslag duidelijk in hoeverre de bedrijven verantwoord ondernemen, aldus de iniatiefnemers.

De Index is een initiatief van de voormalig Nederlands Speciaal Gezant Natuurlijke Hulpbronnen, Jaime de Bourbon de Parme en bedoelt voor overheden, omwonenden en andere stakeholders. Beleggers kunnen er wellicht natuurlijk ook hun voordeel mee doen. 

De Responsible Mining Index is geïnitieerd door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken en wordt mede gesteund door Zwitserland. Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is lead donor en presenteert de index op 4 juli op het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

De eerste editie van de RMI bevat dertig toonaangevende bedrijven die samen meer dan 800 mijnen exploiteren in ruim veertig landen. In de Index staan bedrijven als BHP Billiton, Rio Tinto, Glencore, Vale, Barrick Gold en Anglo American.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alles over de rente