Nieuws

Normalisatie Europees rentebeleid duurt nog jaren

De ECB heeft aangekondigd dat het stopt met het opkopen van obligaties. Is dat erg? Nee hoor, zegt Nordea AM. Het rentebeleid is ruim, en blijft ruim.

Een rendement van 0,34% op een tienjarige Duitse Bund, 0,5% op de Nederlandse 10 jaars, en maar 2,69% op het Italiaanse langlopende papier. Het komt niet overeen met de huidige economische groei en stijgende inflatie, waarbij er ook tamelijk zorgeloos wordt gedacht over de Italiaanse schuldsituatie. Maar ja, met een ECB als grote koper in de markt markt is dit het resultaat.

Een lage rente is wat Draghi hoopte te bereiken. Dat is gelukt. Sterk stijgende rentes liggen dus voor de hand als de ECB stopt met het opkopen van Europese obligaties? Niet dus, zo denkt Nordea Asset Management. Dat was de boodschap van de Scandinavische vermogensbeheerder vorige week aan zijn klanten.

Normalisatie rentebeleid duurt nog jaren

Het belangrijkste punt dat Nordea AM wil maken is dat de ECB niet opeens verandert van een duif in een havik. Draghi & Co zijn met andere woorden niet van plan een buitengewoon ruimhartig monetair beleid in te ruilen voor een krappere variant.

Allereerst heeft de ECB weliswaar aangekondigd dat het vanaf september stopt met het opkopen van schulden (quantitative easing), maar het gaat daarbij alleen om netto-aankopen. Obligaties die het einde van hun looptijd hebben bereikt, worden gewoon vervangen door nieuwe (lees ook de analyse van Edin Mujagic). De hoeveelheid obligaties op de balans van de ECB blijft voorlopig gelijk.

Whatever it takes

Daar komt nog bij dat ECB-president Mario Draghi vorige week tijdens het ECB Forum on Central Banking heeft aangegeven elk moment weer te kunnen beginnen met netto-aankopen, mocht dat nodig zijn. Daarmee wordt zijn whatever-it-takes beleid dus niet aan de kant geschoven. Ook Nordea AM denk dat de eerste echte renteverhoging pas in 2020 een feit zal zijn.

Zelfs de haviken in de ECB-raad, zoals Jens Weidmann (Duitsland) en Klaas Knot (Nederland), stellen dat het nog jaren kan duren voor het rentebeleid terugkeert naar normaal.

Maar 3 miljard per maand

Volgens Nordea AM mag de ondersteunende werking van de ECB op de obligatiemarkt verder niet worden overschat. De eerste twee jaar van QE werd er nog op grote schaal obligaties gekocht, tot meer dan 12 miljard euro per maand eind 2014. In september 2016 was dat gedaald tot 3 miljard per maand, wat volgens Nordea AM op de liquide Europese markt niet overdreven veel is.

Voor de Europese obligatiemarkt is er dus geen vuiltje aan de lucht. Nou ja, hoeveel zin heeft het, zeker als rijke particulier, om langlopende Nederlandse obligaties te kopen als daar minder dan een halve procent rente tegenover staat. De rentevergoeding is immers te weinig om de vermogensrendementsheffing van te betalen. Inclusief de inflatie betekent dat dus zeker vermogensverlies. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus