Nieuws

Marktneutraal omhoog met BNY

Slimme pair trades van het BNY Mellon Absolute Return Fund moeten in alle marktomstandigheden een positief jaarrendement opleveren. In een tijd waarin het met aandelen steeds moeilijker scoren is, klinkt dat ideaal. Portfoliomanager Andy Cawker legt uit hoe de strategie werkt.

Er breken volgens portfoliomanager Andy Cawker (zie foto) van het BNY Mellon Absolute Equity Return Fund uitdagende tijden aan voor beleggers in zowel obligaties als aandelen. Alle assets, die op een of andere wijze hebben geprofiteerd van de goedkoop-geld-politiek van de centrale banken, komen volgens Cawker onder druk te staan.

Cawker: "De meeste beleggers hebben in de afgelopen jaren prachtige rendementen geboekt. Zowel aandelen als obligaties deden het geweldig. Dat hebben we in de geschiedenis niet vaak teruggezien. Het was het resultaat van QE. Bedrijven gebruikten de lage rentes om met geleend eigen aandelen in te kopen. De extra liquiditeit zorgde voor minder volatiliteit. Beleggers hoefden niet bang te zijn voor dalingen. Centrale banken waren de grote en stabiele kopers in de markt."

Natuurlijk moet de goedkoop-geld-politiek een keer stoppen. Centrale banken zijn inmiddels - de Fed loopt voorop - op zoek naar manieren om op een verstandige manier uit de markt te stappen, zodat de beurzen niet te veel zakken. Volgens Cawker is deze beleidsverandering van de centrale banken de belangrijkste ontwikkeling waar beleggers in de komende jaren mee hebben te dealen. De kans is groot dat het terugdraaien van het grote monetaire experiment pijn gaat doen.

Marktomstandigheden verslechteren

Cawker: "Als centrale banken in het verleden hun opkopen terugschroefden, dan had dat altijd negatieve marktconsequenties. Dat is wat we nu ook zien. Met de toegenomen onzekerheid, nemen ook de volatiliteit en creditspreads weer toe."

Volgens Cawker kunnen aandelen alleen overeind blijven als de winstgroei doorzet. Voor obligaties dreigt een klein doemscenario. "De huidige rentestanden weerspiegelen niet de huidige economische groei. De rentes zijn veel te laag. Ook zonder stijgende inflatie zullen de rentes omhoog gaan als de centrale banken gaan taperen."

"Ook zonder stijgende inflatie zullen de rentes omhoog gaan als de centrale banken gaan taperen"

Absolut returnoplossing

Beleggers hebben een probleem. Dat probleem is des te nijpender voor beleggers met verplichtingen, zoals bijvoorbeeld pensioenfondsen. Wat te doen? BNY Mellon heeft twee absolute returnfondsen in de aanbieding, die over 12 maanden een positief rendement nastreven en die gemeten over 5 jaar mikken op gemiddeld libor + 3% of libor + 6%.

"Met 'gewone' fondsen weet je nooit op welk resultaat zij af koersen. Dat is met name lastig voor partijen met duidelijke verplichtingen. Ons streven is een steady return in combinatie met heel weinig volatiliteit," vertelt Cawker.

Marktneutraal

Maar wat betekent in dit geval absolute return? Dat is immers een containerbegrip waar tal van strategieën onder vallen. Wat doen Cawker en zijn team anders? "Meestal als de markt omhoog of naar beneden gaat, dan doen de meeste absolute returnfondsen, net als hedgefondsen, dat ook. Onze strategie daarentegen is marktneutraal. Dat beperkt de volatiliteit. Hoewel wij enkel beleggen in aandelen, is de uitkomst eerder obligatie-achtig. Voordeel is ook dat onze strategie weinig correlatie heeft met andere beleggingscategorieën. Dat zorgt voor extra spreiding."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Cawker geeft een voorbeeld. "Neem het aandeel ABN Amro. De koers daarvan is dit jaar sterk gedaald, waardoor het aandeel bijzonder aantrekkelijk is. Omdat wij de markt- en sectorrisico's eruit willen halen, zijn we long ABN Amro en short Europese bankensector."

Wat met ABN Amro kan, lukt ook met ASML

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Stop loss

Gemiddeld hebben stockpickers het in 50% tot 55% van de gevallen goed. Hoe zorgt BNY Mellon dan voor een zeker positief rendement? Cawker: "De kunst is dat de winnende posities meer winst opleveren dan de verliezende posities verlies. Daarom hebben al onze posities een stop loss. Dat moet het kapitaal beschermen. Verder werken we met bijna 100 strategieën, die geen enkele correlatie met elkaar hebben. Hoe meer posities, hoe minder risico."

In de afgelopen jaren hebben beide absolute returnfondsen hun rendementsdoelstellingen niet gehaald. Het libor plus 6%-fonds, dat in 2011 werd gelanceerd, kwam niet verder dan 3% en een beetje, afhankelijk van de valuta waarin het staat genoteerd.

De relatieve underperformance schrijft Cawker toe aan de bijzondere marktomstandigheden van de laatste jaren: lage volatiliteit en binnen sectoren nauwelijks verschillen tussen aandelenrendementen. "Hoewel bedrijven verschillend presteren, gingen zij alle gelijk omhoog. Dat was bonkers."

Nieuwe kansen

Maar aan die situatie is dus een einde gekomen. Met de terugkeer van volatiliteit nemen ook de rendementsverschillen tussen aandelen weer toe, waardoor stockpickers, zoals Cawker en zijn team, zich weer kunnen bewijzen.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus