Nieuws

Pensioenfondsen kiezen voor passief

Pensioenfondsen hebben inmiddels 32% van de pensioenpremies in passieve producten belegd. Vooral smartbeta-oplossingen en passieve ESG-producten staan in de belangstelling.

Uit een rondvraag van CREATE-Research, getiteld Passive Investing: reshaping the global investment landscape, blijkt dat inmiddels tweederde van de pensioenfondsbeheerders passieve beleggingen als een volwaardig onderdeel van hun portfolio ziet.

Wel kiezen (ook) pensioenfondsen steeds meer voor de nieuwste generatie van passieve fondsen. Producten, die de gewone indices (gewogen naar marktkapitalisatie) volgen, worden steeds meer verruild voor smartbeta-oplossingen en passieve beleggingsproducten die nadrukkelijk rekening houden met ESG-factoren. Bijna de helft van de pensioenfondsen heeft plannen om zijn ESG-allocatie met meer dan 5% van zijn beheerd vermogen te vergroten. 

Vooral lage kosten aantrekkelijk

De onderzoekers van CREATE-Research ondervroegen wereldwijd ruim 150 pensioenfondsen, die samen goed zijn voor ongeveer 2,9 biljoen euro onder beheer. Ook Nederlandse en Belgische pensioenfondsen namen deel aan de enquête. De rondvraag is betaald door DWS, dat met de passieve beleggingstak Xtrackers succesvol aan de weg timmert. 

Uit het rapport blijkt dat het gemiddelde pensioenfonds inmiddels 32% van zijn beleggingen in passieve producten heeft zitten. Het is een combinatie van indexfondsen, passieve mandaten of exchange-traded funds (ETF’s). Dat percentage zal eerder groeien dan dalen, want slechts 10% van de respondenten verwacht passieve beleggingen te vervangen door actieve.

De voordelen van passief

De meeste pensioenfondsen hebben geen voorkeur voor een actieve of passieve beleggingsaanpak. Voor beide is plaats krijgen in de pensioenportefeuilles. 

De nadelen van passief

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus