Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Een nieuwe berekening voor duurzaam beleggen

Beleggers worden tegenwoordig geconfronteerd met toenemende druk van vermogensbezitters om duurzaam te beleggen én te laten zien dat hun beleggingen een positieve uitwerking hebben op maatschappij en milieu.

Duurzame beleggers maken gebruik van de integratie van gegevens over milieu, maatschappij en governance, die in toenemende mate beschikbaar komen van en over beursgenoteerde bedrijven. Deze gegevens vertellen hoe goed bedrijven zijn in het beheren van risico's in hun bedrijfsprocessen en leveringsketens.

Aan de hand van deze gegevens kunnen we echter niet beoordelen of de producten die bedrijven verkopen ook een positief effect kunnen hebben op maatschappij en milieu.

Solide impactmaatstaven

Wat bedrijven voor goeds doen voor maatschappij en milieu en hoe goed zij risico's op het gebied van milieu, maatschappij en governance in hun bedrijfsprocessen en leveringsketens beheren, vormt de basis voor een nieuwe, evenwichtigere benadering die door ons team wordt ontwikkeld.

De kern van deze benadering bestaat niet langer alleen uit de gegevens over milieu, maatschappij en governance die de bedrijven zelf publiceren. Ook informatie waarvan kan worden beoordeeld welke impact de producten van een bedrijf hebben op maatschappij en milieu worden nadrukkelijk meegenomen.

UBS Asset Management heeft in samenwerking met onderzoeksteams van de City University of New York en Harvard wetenschappelijk onderbouwde, solide impactmaatstaven ontwikkeld die kunnen worden toegepast op bedrijven die wereldwijd producten verkopen die een bijdrage leveren aan het oplossen van kritieke problemen, zoals klimaatverandering.

Schrijf u in voor de UBS-nieuwsbrief over duurzaam beleggen en impact investing

Getest in de praktijk

Het onderzoek is gepubliceerd in het gezaghebbend wetenschappelijke tijdschrift Science, dat in het verleden artikelen heeft gepubliceerd van onder meer fysicus Albert Einstein, geneticus Barbara McClintock en astronoom Edwin Hubble.

Twee jaar lang hebben wij in het kader van deze unieke samenwerking met toonaangevende universiteiten impactmaatstaven getest op bedrijven in een portefeuille van 2,1 miljard dollar aan beursgenoteerde aandelen die wij namens een groot Nederlands pensioenfonds in beheer hadden.

Dankzij de diverse samenstelling van het fonds konden wij impactmodellen ontwikkelen voor een breed scala aan producten die oplossingen bieden voor klimaatverandering en luchtvervuiling en voor toegang tot schoon water en gezondheidszorg.

Onderzoek voedselveiligheid

Eerder dit jaar zijn wij in samenwerking met Harvard en Universiteit Wageningen gestart met een onderzoek op het gebied van voedselveiligheid. Bij dit onderzoek maken wij gebruik van recente ontwikkelingen in verschillende wetenschappelijke disciplines, waaronder geologische observatie en modellering, epidemiologie en volksgezondheid. Wij hebben deze gegevens en wetenschappelijke modellen gekoppeld aan operationele en financiële bedrijfsgegevens om te beoordelen hoe producten kunnen bijdragen aan duurzamere ecologische en sociale systemen.

Voor beleggers levert dit een waardevol systeem op voor het beoordelen en vergelijken van bedrijfsprocessen, waarvan de impact varieert afhankelijk van de mate waarin ecologische en sociale systemen in verschillende regio's onder druk staan.

Wij zijn er trots op dat wij dit baanbrekende kader voor impactmaatstaven hebben ontwikkeld dat beleggers inzicht biedt in de impact van hun portefeuilles op ecologische en maatschappelijke problemen. Wij hopen dat ons kader een basis creëert voor een nieuwe berekening voor duurzaam beleggen en een richtlijn vormt voor het beoordelen van de impact van bedrijfsprocessen op langere termijn.

Dit artikel is geschreven door Dr. Dinah A. Koehler, executive director Duurzaam beleggen bij UBS Asset Management. 

Schrijf u in voor de UBS-nieuwsbrief over duurzaam beleggen en impact investing

Lees meer

IEXFonds 40