Nieuws

SEC gaat digitale munten NIET reguleren

De Amerikaanse toezichthouder SEC houdt zich verre van crypto's. Dat is een drempel minder om de huidige hype voort te zetten, maar daardoor blijven we wel hangen in het grijze circuit.

De Amerikaanse toezichthouder op het effectenverkeer SEC komt hoogstwaarschijnlijk niet met regels voor bitcoin en ether(eum), de twee belangrijkste digitale munten. De reden is dat de munten niet voldoen aan de klassieke criteria voor een effect. Dit heeft William Hinman, SEC-directeur voor corporate finance (bedrijfsfinanciering), afgelopen week gezegd tijdens een lezing in San Francisco.

Beleggers in bitcoin zagen de speech van Hinman als positief nieuws. Toch kan dat wel eens voorbarig zijn. Het voordeel van geen regels is dat er niemand verslag hoeft te doen over de gezondheid van bitcoin of ethereum. Van de andere kant betekent geen regels ook geen vergunning, en geen vergunning betekent dat digitale munten geen keurmerk van de SEC krijgen, dus in het grijze circuit blijven hangen.

De Nederlandse toezichthouder AFM gaf eerder ook al aan geen vergunningen te kunnen geven aan digitale munten. De AFM geeft daarmee aan dat beleggers handelen op eigen risico.

Aansprakelijkheidskwestie

Volgens Hinman is een van de grote verschillen tussen een effect en een digitale munt dat er niet één specifieke rechtspersoon verantwoordelijk is, maar een heleboel spelers. Dat maakt het lastig om antwoord te geven op de vraag wie aansprakelijk kan worden gesteld.

Bij sommige ICO’s (initial coin offerings) kan dat volgens Hinman overigens wel zo zijn. Lees meer over de glanzende toekomst van (sommige) ICO's in het artikel Meeliften op de fintechtrend.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alles over de rente