Nieuws

Pictet AM: bedrijfsschulden worden gevaar

De bedrijfsschulden zijn de laatste tien jaar wereldwijd pijlsnel opgelopen. Vooral in defensieve sectoren is veel geleend, met alle risico's van dien.

Het ruime monetaire beleid heeft zijn sporen nagelaten op de balansen van bedrijven. De bedrijfsschulden liggen in sommige regio’s en sectoren op het hoogste niveau van de laatste 20 jaar.

Vooral bij defensieve bedrijfstakken is de trend alarmerend, stelt de Zwitserse vermogensbeheerder Pictet Asset Management in een recent onderzoek.

Het onderzoek is uitgevoerd door Supriya Menon, Senior Multi Asset Strategist bij Pictet.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Menon vergeleek in diverse sectoren (afgezien financiële ondernemingen) de nettoschulden met het bedrijfsresultaat (ebitda, winst voor belastingen, rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie).

Een van de sectoren die eruit springt, zijn energiebedrijven die relatief veel meer geld zijn gaan lenen, terwijl ze eerder konden bogen op sterke balansen.

Ook andere defensieve waarden zoals ondernemingen in de gezondheidszorg, producenten van consumentenartikelen en nutsbedrijven onderscheiden zich door fors opgelopen schuldratio’s.

Inkoop eigen aandelen

Het geleende geld werd bovendien vaak gebruikt om de koers op te pompen met behulp van inkoop eigen aandelen, terwijl u als belegger liever investeringen ziet in de productiviteit en winstgevendheid. Als deze trend zich doorzet, zo concludeert Menon, dan wordt de traditionele veilige haven-status bedreigd.

Volgens Menon is er zeker reden tot zorg. Het IMF heeft gewaarschuwd dat er nu meer schulden in de wereld zijn dan tijdens de financieel-economische crisis. Als de rentes verder stijgen en de liquiditeit afneemt, dan wordt het voor bedrijven met hoge schulden moeilijker om aan hun verplichtingen te voldoen.

Centrale banken beschikken bovendien niet meer over de wapens die ze in 2008 hadden om crises te bestrijden. Hun bewegingsruimte is veel kleiner geworden.

Vastgoed hoge schulden, maar gunstige trend

De sector met de meeste schulden is (afgezien van financials) vastgoed. De nettoschuld in deze bedrijfstak is 4,5 maal de ebitda. In tegenstelling tot de defensieve sectoren zijn de schulden van deze ondernemingen echter wel fors gedaald; tien jaar geleden was de schuldratio namelijk nog 6,6.

Regionaal moeten we ons volgens Menon de meeste zorgen maken over de eurozone, waar de schuldratio nog nooit zo hoog geweest is. In de VS is de piek van begin deze eeuw weer in zicht.

U weet wel, de tijd van de internetluchtbel. Japan is een van de weinige die er gunstig uitspringt met een gemiddelde schuldratio die de afgelopen twintig jaar gestaag is gedaald.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Brexit