Nieuws

Azië neemt opkomende markten over

De dominantie van China en Azië in de MSCI Emerging Markets index neemt toe. Janus Henderson Investors adviseert beleggers meer geld richting deze regio te sluizen en Azië voortaan als een aparte beleggingscategorie te beschouwen.

De opname van 234 Chinese A-aandelen in de indices van MSCI zal de komende jaren zorgen voor een nog grotere invloed van Azië op de MSCI Emerging Market index, een belangrijke benchmark voor institutionele beleggers.

Volgens Janus Henderson Investors moeten beleggers daarop reageren door allereerst China en Azië een groter gewicht te geven in hun effectenportefeuilles. Bovendien is het verstandig om Azië (exclusief Japan) voortaan als aparte beleggingscategorie te behandelen.

Eerste jaar beperkt

In 2018 zal de opname van de A-aandelen in de MSCI EM-index nog relatief weinig gevolgen hebben doordat de A-aandelen in het eerste jaar een lager gewicht krijgen dan ze op basis van hun marktkapitalisatie zouden verdienen. Dit gewicht wordt de komende jaren echter opgevoerd.

De verwachting is dat Chinese A en B-aandelen samen dit jaar een gewicht krijgen van ongeveer 30% in de MSCI EM-index. Maar als de rem op het gewicht voor de A-aandelen wordt weggehaald dan zal dat oplopen tot meer dan 40%.

Alleen de Chinese A-aandelen zouden volgens Janus Henderson 15% tot 20% van de MSCI EM-index kunnen uitmaken.

 

China krijgt daardoor een overheersende invloed op de MSCI EM-index. Alleen Taiwan en Zuid-Korea blazen ook nog een aardig toontje mee. Landen als Mexico, Brazilië en Zuid-Afrika worden steeds meer naar de marge gedrukt.

Janus Henderson vindt het daarom de overweging waard om Azië en de rest van de opkomende markten in de toekomst van elkaar te scheiden. 

A- en B-aandelen

Het verschil tussen Chinese A en B-aandelen bestaat al jaren. B-aandelen zijn aandelen van Chinese bedrijven die op de beurs van Hongkong en/of New York worden verhandeld en dus toegankelijk zijn voor buitenlanders. Ze zijn genomineerd in buitenlandse valuta.

A-aandelen worden daarentegen verhandeld op de beurzen van Shanghai en Shenzen. Ze hebben de renminbi als onderliggende waarde en waren tot voor kort alleen beschikbaar voor een select groepje buitenlandse beleggers.

De Chinese overheid heeft die toegankelijkheid voor buitenlanders het laatste jaar echter opgevoerd. Dat is de reden waarom MSCI ze nu toelaat in zijn indices.

Grote bedrijven

Onder de A-aandelen vallen enkele van de grootste bedrijven ter wereld. Voorbeelden zijn Petrochina, Industrial and Commercial Bank of China en Construction Bank.

De maatregel van MSCI schept volgens Janus Henderson en andere vermogensbeheerders nieuwe mogelijkheden om in China actief te worden. De voordelen van Chinese bedrijven is dat ze snel groeien en redelijk lage waarderingen hebben. Het nadeel is dat de corporate governance en transparantie nog niet op het niveau is van bijvoorbeeld Europa en de VS.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen