Nieuws

Geen reden tot paniek over emerging markets

Nora Neuteboom en Arjen van Dijkhuizen van ABN Amro willen niks weten van een beurscrisis in opkomende markten. Volgens hen blijft EM goede mogelijkheden bieden, op een paar zwakke broeders na.

Beleggers in opkomende markten hebben het dit jaar niet makkelijk. Na het uitstekende jaar 2017 zakken de koersen nu flink weg.

Dat roept de vraag op of beleggers hier te maken hebben met het begin van een crash, of dat het slechts een dipje is in een verder opgaande lijn.

ABN Amro-economen Arjen van Dijkhuizen en Nora Neuteboom geloven in het tweede scenario. Volgens hen moet er een onderscheid worden gemaakt tussen een aantal zwakke EM-broeders zoals Argentinië, Turkije en Egypte en de rest.

Van besmettingsgevaar zoals in 2015, toen beleggers zich en masse terugtrokken uit EM, is vooralsnog geen sprake. Dit dreigt alleen als geopolitieke risico’s, zoals een handelsoorlog of destabilisatie van de eurozone, groter worden.

Kapitaalstromen dalen, maar niet extreem

De economen zien dit bevestigd door cijfers van het International Institute of Finance (IIF) waaruit blijkt dat de kapitaalstromen naar emerging markets weliswaar een tik gekregen hebben, maar het is nog lang niet zo erg als bij eerdere crises.

Sterker, de kapitaalstroom naar aandelen neemt zelfs nog toe. Alleen bij obligaties laten beleggers het afweten. Op zich is de aversie tegen EM-obligaties niet vreemd, want er zijn een aantal factoren aan het werk die altijd slecht zijn voor effecten uit opkomende markten.

Dijkhuizen en Neuteboom: "De belangrijkste zijn de stijgende renteniveaus in de VS – tegen de achtergrond van een aantrekkende economische groei, een oplopende inflatie en verdere renteverhogingen door de Federal Reserve – en de sterke Amerikaanse dollar. Omdat de risicovrije rente in de VS stijgt en de valuta’s van opkomende landen in waarde dalen tegenover de Amerikaanse dollar, worden carry trades in deze valuta’s minder aantrekkelijk. Daardoor zijn meer beleggers geneigd om risicovolle uitzettingen in de opkomende markten af te wikkelen en hun kapitaal te repatriëren".

Vijf positieve factoren

Maar er zijn volgens de economen genoeg redenen om positief te zijn op langere termijn. Ze noemen er vijf. 

  1. De macro-economische fundamentals van de opkomende markten zijn verbeterd. De economische groei is aangetrokken en de inflatie is tot een redelijk niveau teruggebracht. Hetzelfde geldt in de meeste landen voor het begrotingstekort en de lopende rekening (handelsbalans). Vooral bij de overheidsfinanciën zijn er echter wel enkele negatieve uitzonderingen. Met name Turkije, Argentinië, Kazachstan, Oekraïne en Egypte zijn volgens de economen zwakke schakels. Maar ook bij Chili, Brazilië, Columbia, Ecuador, Ghana, Hongarije en Zuid-Afrika zijn er redenen tot zorg.

  2. De valutareserves van de opkomende landen zijn de afgelopen jaren over het algemeen gestegen en kunnen in tijden dat een land te maken krijgt met een kapitaalvlucht zorgen voor een extra schokdemper.

  3. ABN Amro verwacht dat de opmars van de dollar tegen het einde van het jaar afzwakt, wat ook de druk op EM zal afzwakken.

  4. ABN Amro verwacht niet dat handelsfricties escaleren tot een grote handelsoorlog. De kans dat beleggers massaal vluchten richting “veilige havens” wordt daarmee kleiner.

  5. De autoriteiten van de opkomende markten hebben geleerd van de taper tantrum van 2015 en eerdere vertrouwenscrises. Een goed voorbeeld hiervan is dat centrale banken van een groot aantal opkomende landen in de voorbije maanden de rente heeft verhoogd. Argentinië is hier overigens ook een voorbeeld van, in tegenstelling tot turklijke dat veel later heeft gereageerd op het verlies an veertrouwen.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

IEXFonds 40