Nieuws

ESG-principes misbruikt als schaamlap

Een grote groep institutionele beleggers leeft de getekende gedragscode voor verantwoord beleggen van UNPRI niet na. Deze door de VN gesteunde organisatie onderneemt nu stappen. Als engagement niet werkt dan volgt ... uitsluiting.

De organisatie Principles for Responsible Investment (UNPRI) heeft gereageerd op de groeiende kritiek dat veel van de institutionele beleggers die hun “richtlijnen voor verantwoord beleggen” hebben ondertekend, deze in de praktijk niet naleven. Wel de woorden, niet de daden. Dit meldt The Financial Times deze week op zijn website.

UNPRI is een initiatief ván institutionele beleggers vóór institutionele beleggers en wordt ondersteund door de Verenigde Naties. De handleiding van UNPRI voor duurzaam beleggen is ondertekend door 1967 partijen, maar zo luidt de kritiek, vele deden dit alleen uit marketingoverwegingen.

10% op zwarte lijst

UNPRI heeft nu bekendgemaakt dat een op de tien ondertekenaars op een zwarte lijst is geplaatst omdat ze onvoldoende kunnen laten zien dat ze de richtlijnen ook daadwerkelijk volgen. Ze krijgen twee jaar de tijd om dit te veranderen, anders worden ze geschrapt als lid.

Voorzitter Fiona Reynolds van UNPRI zei tegen The Financial Times dat een kleine groep beleggers de richtlijnen misbruikt als schaamlap. “Daarom moeten we de voorwaarden aanscherpen”. 

In het rapport How ESG Engagement Creates Value for Investors and Companies  geeft PRI nog enkele adviezen aan beleggers over hoe ze het best aan de zes kernwaarden van PRI kunnen voldoen. Het belangrijkste is een betere communicatie, zowel intern als extern.

De zes kernwaarden van PRI zijn:

Principle 1: We will incorporate ESG issues into investment analysis and decision-making processes.

Principle 2: We will be active owners and incorporate ESG issues into our ownership policies and practices.

Principle 3: We will seek appropriate disclosure on ESG issues by the entities in which we invest.

Principle 4: We will promote acceptance and implementation of the Principles within the investment industry.

Principle 5: We will work together to enhance our effectiveness in implementing the Principles.

Principle 6: We will each report on our activities and progress towards implementing the Principles.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus