Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Superieure groei in EM lange tijd niet zo hoog geweest

Als specialist in emerging markets biedt Fidelity beleggers via zowel obligatie- als aandelenfondsen exposure aan opkomende markten. Hierbij selecteert de vermogensbeheerder effecten op basis van een actieve, bottom-up benadering om superieure en duurzame rendementen te genereren.

Hoewel beleggers door de oplopende Amerikaanse rente momenteel wat geld terughalen uit opkomende markten, hebben EM de wind nog steeds flink mee, zegt Nick Price, portfoliomanager Global Emerging Markets Equity bij Fidelity International.

“Opkomende markten blijven sterk groeien. Het verschil in groei tussen opkomende en ontwikkelde markten van 5,4%, is sinds 2013 – toen het gat slechts 1,7% bedroeg – niet zo groot geweest. Deze superieure groei wordt vooral gedreven door een robuuste binnenlandse vraag en vertaalt zich in toenemende bedrijfswinsten."

"Dat is goed voor de aandelenkoersen en zal de kapitaalstromen naar het EM-segment alleen maar versterken. Bovendien komen de winsten van lage niveaus waardoor we nog steeds ruimte zien aan de bovenkant voor winstgroei.”

Hogere winst Russische bank

Nick Price

Bij zijn zoektocht naar bedrijven heeft Price een drievoudige focus. “Een bedrijf moet goed gekapitaliseerd zijn met sterke vrije kasstromen om toekomstige groei te financieren of dividenden uit te keren aan aandeelhouders. Daarnaast moeten bedrijven een duurzaam concurrentievoordeel hebben, bijvoorbeeld met een groot marktaandeel, lage kostenstructuur of technologische voorsprong. Als laatste kijken we naar de waarderingen om de redelijkheid van de prijs te bepalen.”

Price neemt Sberbank, dat met 5,5% allocatie in het EM-aandelenfonds een belangrijke weging heeft, als voorbeeld om het belang van een gedegen marktpositie te onderstrepen.

“De grootste bank van Rusland heeft een marktaandeel van 46% in deposito’s en van 40% in kredietverlening. Dat betekent dat Sberbank minder liquiditeit nodig heeft en het goedkoper kan verkrijgen dan andere Russische banken. Dat vertaalt zich ook in hogere winsten.”

 "Sberbank heeft minder liquiditeit nodig en kan dat goedkoper verkrijgen dan andere Russische banken"

Defensieve houding

Over het hele EM-aandelenfront is de exposure aan financials momenteel sowieso groot, vervolgt Price. “Dat heeft naast aantrekkelijke waarderingen tevens te maken heeft met de gestegen olieprijs. Bankaandelen in olieproducerende landen profiteren namelijk van de positieve effecten op de economie als geheel. In Rusland is de stijgende olieprijs bijvoorbeeld gepaard gegaan met een sterkere roebel, dalende inflatie en een stijgende vraag naar leningen. In bepaalde opzichten vormen banken uit Rusland, het Midden-Oosten en Nigeria waarin we beleggen, een proxie voor de olieprijs.”

Steve Ellis, portfoliomanager Emerging Market Debt (EMD), is voor de korte termijn wat voorzichtiger geworden door de oplopende rente in de VS.

“De stijging van de Amerikaanse rente in de afgelopen acht maanden en de appreciatie van de Amerikaanse dollar in de afgelopen weken, vormen tegenwind voor opkomende landenobligaties. Omdat we vinden dat de dollar nog steeds ondergewaardeerd is ten opzichte van zowel G10 als EM, verwachten we dat de stijging voorlopig voortzet. In combinatie met de hoge waarderingen voor EMD prefereren we op de korte termijn een voorzichtige, defensieve houding ten aanzien van EMD en FX.”

“Oplopende Amerikaanse rente en dollar nopen tot meer voorzichtigheid in EMD”

Long dollar

Steve Ellis

Hij geeft daarom de voorkeur aan een onderwogen positie in staatsobligaties en ziet meer in selectieve, idiosyncratische high yield-bedrijfsobligaties. “Daarnaast zijn we dollars long tegen een shortpositie van een mandje van EM-valuta's. En op het gebied van duration in lokale markten zijn we overwogen in local currency inflation linked bonds ten opzichte van nominale obligaties.”

Hij is erg te spreken over Mexico, dat in Fidelity’s Emerging Market Debt Fund een prominente plaats inneemt. ”De Banco Central de Mexico heeft de afgelopen achttien maanden uitstekend werk geleverd door het monetaire beleid aan te scherpen en pro-actief de reële rente te verhogen om de Mexicaanse economie tegen inflatiedruk te beschermen. Dat heeft aanzienlijke geloofwaardigheid onder internationale beleggers gecreëerd. Bovendien hebben voorzien wij gunstigere vooruitzichten voor de NAFTA-onderhandelingen dan de markt momenteel inprijst.”

Ellis beheert de risico’s in valutaschommelingen en lokale rente duration afzonderlijk en op landenspecifieke basis.

Argentinië, Ecuador, Bahrein en Ivoorkust aan beterende hand

“In landen waar wij verwachten dat de valuta stabiel zal blijven of zal appreciëren, dekken we doorgaans de blootstelling niet af. In landen waar we alleen waarde zien in lokale obligaties maar niet in FX, hedgen we het valutarisico wel.”

In het EMD hard currency fonds ziet Ellis vooral soevereine waarde in hoogrenderende landen met een single B-rating die aan de beterende hand zijn, zoals Argentinië, Ecuador, Bahrein en Ivoorkust.

“Voor wat betreft bedrijfsobligaties geven wij de voorkeur aan specifieke sectoren zoals Braziliaanse eiwitten, Oekraïense metalen en mijnbouw, Afrikaanse telecom en Argentijnse nutsbedrijven.”

Lees meer

Brexit