Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Reuring op geldmarkt brengt beleggers niet in beweging

Na de hervorming van de Amerikaanse geldmarkt in 2016 is nu de Europese geldmarkt aan de beurt. Hoewel de Amerikaanse hervormingen voor aanzienlijke geldstromen zorgden, brengt de komst van nieuwe regelgeving de Europese belegger nog niet in beweging. Onterecht, volgens BNP Paribas AM.

Voor institutionele beleggers vormt de allocatie naar geldmarktfondsen een wezenlijk onderdeel van de portefeuille. In Europa wordt zo’n 1,1 biljoen euro belegd in deze fondsen, die worden beschouwd als van nature weinig risicovolle, zeer liquide en gediversifieerde beleggingsvehikels.

Dit profiel maakt ze bij uitstek aantrekkelijk voor beleggers die zoeken naar kapitaalbehoud met een beperkte volatiliteit. Veerkracht en liquiditeit bleken tijdens de financiële crisis in de Verenigde Staten (2008) en de Europese staatsschuldencrisis (2009) minder dan waar beleggers op rekenden.

Tijdens beide crises kampten geldmarktfondsen met liquiditeitstekorten toen beleggers hun posities contant wilden maken. De aanstaande hervormingen met betrekking tot Europese geldmarktfondsen - de European Money Market Fund Reforms (MMFR) - moeten ervoor zorgen dat dergelijke liquiditeitsproblemen zich niet herhalen.

Potentiële risico’s verminderen

"MMFR heeft als doel potentiële risico's voor het financiële systeem in tijden van stress te verminderen. De nieuwe regels treden op 21 juli 2018 in werking voor nieuwe fondsen en op 21 januari 2019 voor bestaande fondsen”, aldus Xavier Gandon, specialist op het gebied van de geldmarktinvesteringen bij BNPP AM.

Toch is er onder beleggers tot nu toe nog maar weinig animo voor om zich te verdiepen in de nieuwe regelgeving. Onterecht, meent Philippe Renaudin, Head of Money Market bij BNP AM: “Overnight liquiditeit kan geld kosten en heeft daarmee mogelijk een negatieve invloed op het rendement. Dit is het moment voor beleggers om te kijken welk geldmarktfonds het beste past bij hun beleggings- en risico-rendementsdoelstellingen. Is dat nog steeds hetzelfde fonds? Of houdt het huidige fonds dat klanten gebruiken wellicht op te bestaan na de hervormingen?”

Drie smaken

De verordening introduceert namelijk een nieuwe vorm van portefeuilleclassificatie, waarbij drie type fondsen zijn gedefinieerd:

  1. Public Debt Constant Net Asset Value (CNAV)
  2. Low Volatility Net Asset Value (LVNAV)
  3. Variable Net Asset Value (VNAV).

Public Debt CNAV’s moeten tenminste 99,5% van hun vermogen aanhouden in overheidsschuldinstrumenten, met overheidsleningen gedekte activa of contanten. Het is deze fondsen wel toegestaan om een volledige geamortiseerde kostprijsadministratie te voeren en ze kunnen stabiele koersen bieden.

De koersen van VNAV’s zullen daarentegen variabel zijn gebaseerd op mark-to-market- of mark-to-model-prijzen. LVNAV’s behouden veel van de kenmerken die de huidige CNAV-fondsen aantrekkelijk maken voor beleggers.

Op voorwaarde dat aan specifieke voorwaarden wordt voldaan, hebben deze fondsen namelijk de mogelijkheid om te alloceren naar privaat schuldpapier en tegelijkertijd een stabiele NAV te bieden.

Ander beleggingsbeleid

"Het beleggingsbeleid van geldmarktfondsen zal veranderen vanwege de regels. Tijdens de crisis bleken sommige fondsen bijvoorbeeld een aanzienlijke exposure te hebben in asset-backed commercial paper (ABCP) en de toezichthouders willen dit beperken. De allocatie naar ABCP is daarom nu beperkt tot 15% van het totale vermogen van een fonds."

"Andere belangrijke wijzigingen zijn de nieuwe regels voor het inzetten van valuta- en rentederivaten. Deze mogen alleen nog gebruikt worden voor afdekkingsdoeleinden. Ook zijn er nieuwe regels ingevoerd voor het gebruik van (omgekeerde) retrocessieovereenkomsten en worden investeringen in participaties of aandelen van andere geldfondsen ook strikt beperkt."


Naast de wijzigingen op het gebied van portefeuilleclassificatie en beleggingsbeleid, voorziet de MMFR in wijzigingen op het gebied van risicomanagement, waardering en rapportage.

Lees hier meer over in een eerder door BNPP AM gepubliceerd whitepaper


Beleggers op weg helpen

Met 66,3 miljard euro beheerd vermogen (per 30 april 2018) in geldmarktfondsen is BNPP AM een van de grootste spelers in Europa. Ultimo 2017 was 13% van haar totale assets under management belegd in deze assetclass.

De vermogensbeheerder organiseert daarom een Europese tour van educatieve seminars om beleggers bij te praten over de inhoud en strekking van de nieuwe regels. Philippe Renaudin, Head of Money Market, en Xavier Gandon, Money Market Investment Specialist, vertalen de omvangrijke en in sommige gevallen ook complexe wijzigingen naar concrete actiepunten voor beleggers en specifieke implicaties voor hun eigen fondsen.

Meer informatie over de geldmarkt-beleggingsoplossingen van BNPP AM vindt u hier.

Geschreven op 1 mei 2018.

Lees meer

IEXFonds 40