Nieuws

Duurzaam beleggen is hard werken

Professionals uit het veld vertellen aan de hand van concrete voorbeelden hoe zij de E, S en de G in de beleggingspraktijk brengen.

Waardecreatie met impact. ESG-implementatie in praktijk. Gelokt door deze aansprekende titel reisden enkele tientallen professionele beleggers afgelopen woensdag naar het Rosarium nabij de Zuidas om tijdens het tiende seminar van Alpha Research te horen hoe de optimale ESG-balans in beleggingsportefeuilles kan worden bereikt en worden behouden.

Maar voordat beleggers uit het veld hun ESG-ervaringen deelden, praatte Robert Klijn, oprichter van ESG-consultant Fair Impact, de zaal bij over de laatste trends in op ESG-gebied.

Werkelijke prijzen

Een belangrijke nieuwe ontwikkeling volgens Klijn is die van true pricing. Hierbij wordt niet langer gekeken hoe in het productieproces van een bedrijf rekening wordt gehouden met ESG-principes, maar worden de producten die een bedrijf verkoopt langs de ESG-meetlat gelegd. Dan blijken met name de voedingsbedrijven, die zulke goede sier maken met hun duurzaamheidsbeleid, opeens heel wat minder gezond voor de wereld.

“Ongezonde producten creëren extra gezondheidskosten. Denk aan de grote hoveelheden suiker in veel voedingsproducten. De financiële schade, die de voedingsindustrie veroorzaakt, is drie maal de winst die zij maken. Deze fabrikanten gebruiken inmiddels dezelfde trucs als tabakspoducten om hun spullen te verkopen,” aldus Klijn.

Schadelijke voedingsindustrie

raex

 

Het idee van true pricing dwingt beleggers op een andere manier te kijken naar bedrijven die tot voor kort als niet-duurzaam te boek stonden. Neem bijvoorbeeld de producenten van isolatiemateriaal. De productie van PIR, PUR, EPS is een vieze business, maar het resultaat helpt om de CO2-uitstoot fors naar beneden te krijgen.

De betere zalm

Harry Boyle is portefeuillespecialist bij Impax AM, de duurzame beleggingsboutique van BNP Paribas AM. Hij is niet ingevlogen om te praten over trends, maar over hoe Impax het streven naar een duurzame wereld hand combineert met een goed beleggingsrendement. Hij legt uit hoe hij de zorg voor het milieu, de E van de afkorting ESG, meeneemt in de aandelenselectie in het geconcentreerde Parvest Climate Fund.

Boyle komt met een praktijkvoorbeeld: “Een paar jaar geleden zijn wij in duurzame zalmkweek gestapt, omdat de productie van zalm de natuur veel minder belast dan het fokken van landdieren. Wij kozen voor een duurzame zalmkweker in Noorwegen in plaats van een Chileen, die zijn zalm niet-duurzaam kweekt."

Jarenlang wist de goedkope Chileense zalm de supermarkten te vinden, totdat een gigantisch schandaal in 2016 de Chileense zalmkweek bijkans de nek opdraaide. Door algengroei in de kweekbassins, veroorzaakt door hevig gebruik chemicaliën, ging 75% van de Chileense zalm in 2016 verloren. "Dat leverde automatisch veel extra winst op voor onze Noorse zalmkweker, die geen chemicaliën gebruikt en niet te veel zalmen bij elkaar stopt," lacht Boyle.

Liever zalm dan rund

raex

 

Social bonds

Beleggers, die begaan zijn met de S van ESG, hoeven volgens Simon Bond, directeur duurzaam beleggen bij Columbia Threadneedle, niet lang te zoeken om een beleggingsproduct te vinden met sociale impact. Bond, die al 32 jaar in de obligatiemarkt opereert (what's in the name) koopt de laatste vier jaar alleen nog maar social bonds.

Bond: "Elke obligatie kan een social bond zijn, mits het goed is voor de sameleving en het leven verbetert van met name kwetsbare mensen." Uitgevers van deze obligatiecategorie zijn onder meer gemeentes, NGO's, woningbouwcoöperaties, maar ook beursbenoteerde bedrijven."

Danone gaat sociaal

raex

 

Maar Bond koopt zeker niet elke social bond die op de markt komt. Hij hanteert dezelfde criteria die hij voorheen voor traditionele obligaties heeft gebruikt. Een social bond moet dagelijks verhandelbaar zijn. De rente moet in overeenstemming zijn met het risico dat wordt gelopen. Met het risico valt het overigens reuze mee, aangezien de meeste uitgevers van social bonds sterk zijn gereguleerd.

Sociale alfa

Volgens Bond zijn er imiddels 1700 social bonds op de markt en dat aantal groeit rap. Om het belang van een goed financieel rendement te onderstrepen legt hij de portefeuille van zijn Threadneedle European Social Bond Fund naast traditionele bedrijfsobligatie-indices. Deze indices gebruikt Bond ook om de duratie, sector- en landenweging van de fondsportefeuille te bepalen.

Bond: "Ik probeer op een actieve manier het financiële en sociale rendement te maximaliseren." Dat lukt hem overigens aardig want volgens Bond hebben zijn social bonds het in de afgelopen paar jaar iets beter gedaan dan gewone obligaties. Ofwel, hij wist de benchmark te verslaan.

Engagement is beter

Dan blijft er nog een letter over van ESG, die moet worden getackeld. Daarvoor is Hans Stegeman, hoofd beleggingsstrategie en research bij Triodos Investment Management, uitgenodigd. Hoe kan de governance van bedrijven worden verbeterd? Liever dan uitsluiting voert Stegeman een goed gesprek. Niet dat Triodos niet werkt met uitsluiting. "Engagement werkt alleen als je uiteindelijk ook kunt uitsluiten, zoals we met RDS hebben gedaan. Als gesprekken niets opleveren, dan houdt het een keer op."

Triodos IM hoopt met engagement positieve veranderingen te kunnen versnellen om zo betere langetermijnrendementen te kunnen boeken. Wij hebben een engagementplan voor elk bedrijf waarmee we in contact willen komen. De looptijd van deze plannen is een paar jaar. Het uitgangspunt is dat goede vragen bedrijven aanzetten om tot actie over te gaan. Wat ook helpt is om de eigen kennis met bedrijven te delen." Triodos had in 2017 met 270 bedrijven contact. Maar liefst 88% van de bedrijven reageerde op gestelde vragen.

Dat engagement iets oplevert bewijst volgens Stegeman de kwestie met de Deense windmolenproducent Vestas. "Vanaf 2014 begonnen we vragen te stellen over hun gebruik van mineralen uit conflictgebieden. Dat leverde in eerste instantie weinig op. Later hebben wij dezelfde vraag gesteld maar toen uit naam van een collectief. Inmiddels heeft Vestas een plan opgesteld om deze conflict minerals uit hun productieketen te weren."

Ook Carrefour luisterde naar Triodos & Co

raex

 

De sprekers van het ESG-seminar, van rechts naar links: Eelco Ubbels van Alpha research, Harry Boyle van Impax AM, Simon Bond van Colombia Threadneedle, Hans Stegeman van Triodos IM en Robert Klijn van Fair Impact.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen