Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Het grote belang van E in ESG

Zo kunnen volgens UBS de gevolgen van klimaatverandering worden beperkt met duurzaam beleggen.

De toenemende bezorgdheid over de negatieve gevolgen van klimaatverandering laat zich voelen in de beleggerswereld. Hierdoor staat duurzaam beleggen steeds meer in de belangstelling. Dit is ook deels het gevolg van het feit dat er steeds meer niet-financiële gegevens van bedrijven over milieu, maatschappij en governance, afgekort tot ESG, beschikbaar komen.

Volgens de Global Sustainable Investment Alliance is het duurzame belegde vermogen inmiddels gestegen van 14 biljoen dollar in 2012 tot 22 biljoen dollar in 2016. Dat maakt wel duidelijk hoe sterk de houding ten opzichte van duurzaam beleggen aan het veranderen is. Het heeft zich ontwikkeld van een nichebeleggingsstrategie naar een nieuwe beleggingsnorm.

Bij UBS is de strategische beslissing genomen om duurzaam beleggen voortaan op te nemen in alle voornaamste beleggingsproducten. Zo creëren ze een positieve milieu- en maatschappelijke impact, zonder de beleggingsdoelstellingen van hun klanten uit het oog te verliezen.

Innovatieve producten

De duurzame beleggingsportefeuilles van UBS voldoen aan strenge duurzaamheidscriteria. Ze nemen enkel aandelen aandelen in overweging die zowel aantrekkelijk zijn gewaardeerd als hoog scoren op het gebied van milieu, maatschappij en governance.

Het is het streven van UBS hun klanten innovatieve producten en diensten aan te bieden op het gebied van beleggen, financiering en onderzoek. Voorbeeld daarvan is de Climate Aware-index.

Als het om duurzaam beleggen gaat, is het van essentieel belang om in het beleggingsproces rekening te houden met milieuaspecten. Daarom heeft UBS besloten om bij ESG-beleggen vooral naar het milieuaspect te kijken. Daarnaast wil UBS begrijpen wat duurzaam beleggen precies betekent, waarom dit nu zo belangrijk is, en hoe dit een positieve impact kan hebben op het milieu.

Win-win

In de white paper The E in ESG: Environmentally Conscious Investing praat UBS daarover met Michael Baldinger, hoofd van Duurzaam en Impactbeleggen bij UBS, en andere leidinggevende personen in zijn team. Zij vertellen over de stappen die zijn gezet om de klimaatrisico’s in kaart te brengen, en hoe op basis van deze informatie niet alleen het beleggingsrendement kan worden verbeterd, maar tegelijk een positieve impact op milieu en maatschappij kan worden bereikt.

Lees meer

IEXFonds 40