Nieuws

Assetmanagers geloven weer in Britse aandelen

Britse aandelen zijn laat-cyclisch, bieden veel dividend en zijn lager gewaardeerd dan andere Europese aandelen. Nu het einde van de cyclus in zicht komt, zijn steeds meer beleggingshuizen positief over Britse aandelen.

Het besluit om uit de Europese Unie te stappen heeft Britse aandelen geen goed gedaan. Vooral het risico van bedrijfsverhuizingen naar het Europese vaste land joeg beleggers angst aan. Brexit leidde tot duidelijk slechtere resultaten van de FTSE 100 dan andere beursgraadmeters. 

Maar het tij begint zo langzamerhand te keren. In april verhoogde volgens Reuters onder andere Deutsche Bank, Credit Suisse, Citibank en UBS Wealth Management hun advies voor Britse aandelen. Deze maand volgden Bank of America Merrill Lynch (BofA ML) en Morgan Stanley.

De argumenten zijn dezelfde. Centraal staat het idee dat na negen jaar van stijgende koersen in de VS en Europa het langzaam tijd wordt rekening te houden met een einde aan de economische hoogconjunctuur.

In zo’n fase is het verstandig om ofwel meer defensieve aandelen in portefeuille te nemen dan wel laat-cyclische. En juist Groot-Brittannië heeft op beide terreinen veel te bieden, schrijft BofA ML. 

Rijk dividend

Het gaat volgens BofA ML dan vooral om energie- en mijnbouwbedrijven en aandelen uit de hoek van de voedingsmiddelenindustrie, telecom, gezondheids- en nutssector.

De grondstoffenbedrijven zijn late profiteurs van economische cycli. De defensieve bedrijven bieden veiligheid als de beurs begint te dalen.

De afgelopen jaren zijn veel van deze aandelen bovendien door beleggers verkocht vanwege de Brexit wawaardoor ze goedkoper zijn dan vergelijkbare aandelen uit het continentaal Europa. Met een gemiddeld dividendrendement van meer dan 4% voor bedrijven uit de FTSE 100 durft BofA ML het aan om een gokje te wagen. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen