Nieuws

Vertrek Abe brengt Japanse bullmarkt in gevaar

De Japanse premier Shinzo Abe zit niet meer zo stevig in het zadel als eerder dit jaar. Zijn vertrek zou de Japanse bullmarkt in gevaar brengen, zo voorspelt onder meer Goldman Sachs.

Het kan gek lopen. Zes maanden geleden haalde de Japanse premier Shinzo Abe tijdens de parlementsverkiezingen nog een ruime overwinning met zijn liberaal democratische partij (LDP). Nu – na een reeks van schandalen in zijn omgeving – is zijn populariteit gekelderd en is alles mogelijk, tot zijn ontslag aan toe later dit jaar tijdens het partijcongres van de LDP.

Voor de economie en de financiële markten zou dat - zeker op de korte termijn - negatief zijn. Abe heeft sinds hij in 2012 verkozen werd de economie een enorme boost gegeven met een mix van structurele hervormingen, ruim monetair beleid en meer overheidsinvesteringen. De Japanse beursindex Topix is sinds zijn aantreden in 2012 met 144% gestegen.

Jaren van stilstand

Abe heeft Japan min of meer wakker geschud uit een jarenlange fase van lethargie en nulgroei. Onder hem is de werkloosheid gedaald tot het laagste niveau in 25 jaar, de bedrijfsinvesteringen zijn aangetrokken, de economie groeit al zes jaar en de inflatie is met 1% in ieder geval niet meer negatief.

De kans dat een opvolger dit in gevaar brengt is volgens analisten redelijk groot. Vooral de onder Abe ingestelde doelstelling van de centrale bank om te streven naar een inflatie van 2% zou in gevaar kunnen komen.

Dat komt doordat veel van Abe’s mogelijke opvolgers tot een oudere garde van politici behoort die weinig op heeft met het huidige royale monetair beleid dat slecht uitpakt voor Japanse spaarvermogens. Europese spaarders weten er ook alles van.

Lagere aandelenkoersen en duurdere yen  

Goldman Sachs Asset Management is een van de partijen die een stevige schrikreactie voorspelt als Abe zijn premierschap zou neerleggen. Alleen al het gevaar van een gewijzigd monetair beleid zal volgens Goldman vermoedelijk leiden tot een koerscorrectie op de beurs van Tokio en een stijging van de Japanse yen, wat vervolgens weer negatief zou uitwerken op de Japanse export, waardoor de beurs verder daalt.

Een behoorlijk doemscenario dus als Abe zou moeten aftreden. Met veel nadruk op het woord "als", want Goldman gaat er net als de meeste andere analisten vooralsnog vanuit dat Abe het redt. Zo niet dan is het motto verkopen, aldus de bank.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie