Nieuws

Beter Japans bestuur maakt aandeelhouders blij

Japanse bedrijven liepen lange tijd achter op het gebied van behoorlijke corporate governance. Aandeelhouders en Abe zetten druk om dit te veranderen. Aandeelhouders varen er wel bij.

Technologisch top, maar flop als het aankomt op goede corporate governance. Zo konden Japanse bedrijven lange tijd omschreven worden. Maar onder druk van kritische buitenlandse aandeelhouders en de hervormingsgezinde premier Shinzo Abe komt daar nu snel verandering in.

Dat blijkt uit een rondgang van Citywire langs enkele fondsbeheerders. Jorik van den Bos van het Kempen Global High Dividend fonds is een van hen. Hij ziet “aanzienlijke verbeteringen” sinds zijn fonds in 2008 de eerste aandelen in een Japanse bedrijf kocht.

Aandeelhouderswaarde

Wat hem betreft hebben de verbeteringen in corporate governance vooral positieve effecten op het dividend. “Bedrijven die hun dividend eerst bepaalde op basis van de nominale waarde van aandelen schakelen nu steeds vaker om naar de marktwaarde. Dat betekent dat bedrijven begripvoller zijn geworden voor de aandeelhouders.“

Jeremy Lang van het Ardevora Global Equity fonds heeft ongeveer 8% in Japanse aandelen. Ook hij ziet grote vooruitgang in de “G” van de drie ESG-criteria (naast governance zijn dat milieu en sociale issues).

Hij belegde altijd al in Japan, maar een bepaalde groep bedrijven was voor hem altijd taboe omdat ze zich van good governance-regels weinig aantrokken. Onder Abe is die groep kleiner geworden.

Het oude bureaucratische Japan

"Er is een enorme push geweest om het bedrijfsbestuur te verbeteren onder andere met meer aandeelhoudersvriendelijke doelstellingen, zoals het rendement op het geïnvesteerd vermogen. Dat heeft geleid tot betere beloningen voor aandeelhouders.”

Archibald Ciganer van het T Rowe Japanese Equity fonds ziet het precies zo. Er is wel een “maar” die hij wil toevoegen. De verbeteringen zijn niet over de hele linie. Er is nog altijd een groep die niet wil begrijpen dat ze moeten veranderen. Het gat met degenen die dat wel doen groeit. Ciganer: “Om een beetje te generaliseren zou ik kunnen zeggen dat het bureaucratische oude Japan, zoals industriebedrijven, tot nu toe alleen cosmetische veranderingen heeft doorgevoerd.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie