Nieuws

EMD-fondsmanager ligt niet wakker van sancties Rusland

Luc d’Hooge, fondsmanager van het Vontobel Fund Emerging Markets Debt, verwacht dat zijn beleggingen in Rusland niet lijden onder de sancties.

Momenteel heeft d’Hooge 4% van zijn fonds gealloceerd naar Rusland, aldus Citywire. Volgens de fondsmanager is de impact van de Amerikaanse sancties voor Rusland groot, maar hoeven beleggers in zijn fonds zich daarover geen zorgen te maken. Het fonds heeft geen directe exposure naar bedrijven die door de sancties geraakt worden. 

d’Hooge heeft een triple A-rating van Citywire en is behalve fondsmanager ook de baas van de emerging markets-afdeling van Vontobel. Hij noemt de Russische sell-off juist een kans voor obligatiebeleggers die bottom-up schuld selecteren. 

d’Hooge is voor zijn fonds al op zoek naar obligaties die oversold zijn. "Indeed, as many of our out of scope Russian bonds in our 4% exposure have outperformed, relatively speaking, we are taking some profits here to reposition on some bonds which we consider to have suffered unduly and excessively."

Overdreven reacties

Amerikaanse bedrijven mogen nu bijvoorbeeld geen zaken doen met Rusal, een van 's werelds grootste aluminiumproducenten.  

d’Hooge: "As is often the case in emerging markets when political risk materialises, many investors dive for cover and their knee-jerk reactions create pricing overshoots, which is what we saw happening early this week."

D’hooge denkt dat beleggers bang zijn dat andere bedrijven hetzelfde lot treft als Rusal. Al ziet hij Russische obligaties ook alweer herstellen. Over de afgelopen drie jaar behaalde het Vontobel Fund Emerging Markets Debt een rendement van 26,53% (in dollars), de benchmark deed toen 18,36%. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus