Nieuws

ETP-beleggers ontdekken Japanse aandelen

Beleggers in indexproducten stapten ook in maart massaal uit Amerikaanse aandelen. De andere grote verliezer waren Europese aandelen. De winnaars van maart?

BlackRock, de grootste verkoper van indexproducten in de wereld, heeft de wereldwijde ETP-cijfers van afgelopen maand rond. Wat deden indexbeleggers in maart?

De wereldwijde ETP-instroom was met 17,7 miljard dollar gematigd, maar wel aanzienlijk beter dan de totale instroom van 6,8 miljard dollar in februari. Beleggers houden volgens BlackRock nog altijd rekening met rentestijging in de VS, een stijging van de verwachte inflatie in deze markt en de mogelijkheid dat het protectionisme zal toenemen.

Populaire wereldwijde ETP-bestemmingen

De sterkste instroom boekten Japanse aandelenfondsen (+ 13,4 miljard dollar) en aandelen opkomende markten (+ 3,3 miljard dollar). De instroom in obligaties van 3,9 miljard dollar noemt BlackRock gezond. Passief beleggen is nog altijd vooral een aandelenzaak.

Staatsobligaties bleken populair, terwijl investment-grade en high-yield bedrijfsobligaties uitstroom boekten.

De vlucht uit Amerikaanse aandelen hield aan. De netto-uitstroom uit Amerikaanse aandelen bedroeg in maart zeven miljard dollar, hetgeen wel aanzienlijk minder was dan de uitstroom van 21,3 miljard dollar in februari.

Situatie EMEA

Kirst Kuipers, hoofd iShares Nederland van BlackRock, over de ETP-instroom in maart 2018 in EMEA genoteerde ETP’s: "Het marktsentiment was in maart onrustig, waarbij de volatiliteit werd aangewakkerd door krantenkoppen over handel en technologie. Hoewel de instroom in maart de laagste was sinds november 2016, bleven bepaalde categorieën toch populair."

Europese beleggers zochten het vooral in aandelen opkomende markten. Aandelen-ETP’s, die beleggen in opkomende markten beleefden dit kwartaal de grootste instroom ooit, met een totale stijging van 4,6 miljard dollar.

Het was bovendien het vijfde kwartaal op rij met een netto-instroom waarmee een record werd neergezet. Obligaties van opkomende markten verging het minder goed. In maart beleefde deze categorie in Europa voor het eerst in 2018 een netto-uitstroom (-0,5 miljard dollar).

Bedrijfsobligaties uit de gratie

In maart stapten Europese ETP-beleggers voor voor het eerst sinds de Amerikaanse verkiezingen in november 2016 uit bedrijfsobligaties (-454 miljoen dollar). Vooral investment-grade obligaties werden hard getroffen en verloren maar liefst 1,5 miljard dollar.

Kuipers: "De reden kan zijn dat beleggers zich zorgen maken over het beperkte stijgingspotentieel van bedrijfsobligaties, omdat de waarderingen al behoorlijk opgerekt zijn."

De populariteit van staatsobligaties onder Europese ETP-beleggers hield aan. Deze boekten voor de tweede maand op rij een netto-instroom van ruim twee miljard dollar.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus