Nieuws

De bloeiende toekomst van de fondsindustrie

De uitreiking van de Lipper Fund Awards 2018 stond in het teken van de toekomst van de fondsindustrie. Auke Plantinga, Detlef Glow en een mystery guest keken op geheel eigen wijze vooruit.

Na het korte uitstapje vorig jaar naar de Pier in Scheveningen was de uitreiking van de Lipper Fund Awards gisteren weer terug op vertrouwd terrein: sterrenuitspanning 't Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht.

IEXProfs en Lipper vierden dat zij de Lipper Fund Awards voor de tiende keer samen uitreikten. Dat was dus de eerste keer onder MiFID II, en tien jaar na de start van de kredietcrisis. In de afgelopen tien jaar braken ETF's in Europa echt door, sloegen centrale banken aan het experimenteren, en nam tech de wereld over. Ondertussen werd de bullmarkt steeds ouder. 

Bankassets naar fondssector

Maar geen uitreiking van prijzen zonder sprekers. IEXProfs had er drie uitgenodigd: uit de wetenschap, de esoterische hoek en uit de industrie zelf. De centrale vraag was voor allen dezelfde: Wat brengt de toekomst de fondsindustrie? Universitair hoofddocent aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG Auke Plantinga was helemaal uit het noorden afgereisd om de genodigden een hart onder de riem te steken. Sterker, hij ziet zelfs een bepalende rol voor beleggingsfondsen in het financiële systeem.

"Ik denk dat de beleggingsfondssector een deel van de bankassets moet overnemen, zodat het leveragerisico van banken wordt verkleind, waardoor banken bij een volgende crisis minder hoeven te leunen op de overheid. Spaarders worden meer beleggers en zullen noodgedwongen gewend raken aan het feit dat rendement maken altijd gepaard gaat met risico's. Nu werkt de overheid mee aan de illusie van risicovrije assets."

Auke Plantinga Lipper Fund Awards 2018

Geen eurocrisis

Dat banken staatsobligaties kopen, kan Plantinga maar moeilijk begrijpen. Het is de reden dat centrale banken bij ernstige financiële crises niet de mogelijkheden hebben de problemen echt aan te pakken. "Zouden de Griekse staatsschulden niet in handen van de banken maar van fondsbeleggers zijn geweest, dan zou de crisis voor Griekenland maar ook de rest van euroland niet zo groot zijn geweest. Oplossing van het probleem zou beleggers niet veel meer dan 2% rendement hebben gekost."

In de VS is bancaire situatie gezonder

De stelling van Plantinga: een grotere rol van fondshuizen is profijtelijk voor de economie. Het scheelt financële risico's. Voor de fondsindustrie is het een zegen, doordat het extra omzet én margekansen geeft. "Het maakt de fondsindustrie meteen zes biljoen euro groter."

Fondshuizen nemen rol banken over, want ..

Mystery guest

Lipper Fund Awards 2018

En toen stond er opeens een heuse waarzegster op het podium, die de aanwezigen na het uitspreken van een handjevol voorspellingen met een ongemakkelijk gevoel achterliet. Een greep uit haar visioenen:

  • In 2021 koopt Ajax Feyenoord.
  • In 2023 zal de instroom van ETF's groter zijn dan die van actieve fondsen.
  • Niemand maakt in zijn leven nog echte inflatie mee.
  • De OPEC heft zich op.
  • Van de 1500 cryptomunten blijven er drie over.
  • In 2028 werken alle aanwezigen voor een van de drie overgebleven fondshuizen, behalve de acht professionals die een B&B zijn begonnen.

Trends en ontwikkelingen

De laatste spreker die het podium beklom, was Detlef Glow, hoofd research EMEA bij Thomson Reuters Lipper. Hij grijpt de jaarlijkse uitreiking van de Lipper Fund Awards steevast aan om nader in te gaan op de specifieke trends en ontwikkelingen in de Europese en de Nederlandse fondsindustrie.

Glow constateerde dat 2017 opnieuw een recordjaar was voor de fondsindustrie. Het fondsvermogen beheer schoot de lucht in, waarbij het vermogen van ETF's, ondanks hun indrukwekkende opmars, niet meer dan 6% van het totaal belegde fondsvermogen uitmaakt.

Bijzonder was dat beleggers vorig jaar vooral obligaties kochten, waarbij met name schuldpapier uit opkomenden landen werd ingeslagen. Volgens Glow een zorgwekkende ontwikkeling, want zeker EMD in local currency is weinig liquide. "Dat geeft problemen als de onrust weer toeslaat."

Detlef Glow Lipper Fund Awards 2018

Recordjaar 2017

 

Vooruitkijkend voospelt Glow dat de consolidatietrend doorzet, waarbij ook het aantal fondsen terugloopt. "Want hogere reguleringskosten en teruglopende fee's dwingen fondshuizen om voor schaal te gaan." Hij denkt dat de sector, een diepe crisis daargelaten, in de komende tien jaar het beheerd vermogen kan verdubbelen.

Meer vermogen in minder fondsen

Daarna was het tijd voor de culinaire nabespeking!

Lipper Fund Awards 2018

Alles over de Lipper Fund Awards 2018

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus