Nieuws

Welk land zal de handelsoorlog winnen?

De VS hebben in een handelsoorlog minder te verliezen dan China, maar China heeft de langste adem.

De verhoudingen tussen de Verenigde Staten en China zijn, om het voorzichtig uit te drukken, niet al te best. Ook maandag was er nog geen zicht op een compromis in het handelsconflict tussen beide grootmachten, hoewel de Chinese president Xi Jinping wel aangaf open te staan voor een grotere openheid van zijn economie.

De kans is dus nog altijd aanwezig dat wat nu alleen dreigingen zijn van hoge importbarrières straks realiteit wordt. Maar als het straks hard tegen hard gaat, wie heeft dan de beste kaarten om als winnaar uit de strijd te komen?

Economen roepen altijd om het hardst dat er alleen maar verliezers kunnen zijn in een handelsoorlog, maar zijn er toch niet voordelen voor de ene of andere zijde? En wie heeft de langste adem?

War room

Het is een vraag die in de war rooms van Donald Trump en Xi Jinping natuurlijk ook de gemoederen bezighoudt. En ook de Washington Post boog zich erover. Algemene conclusie: de VS zijn degene die het minst te verliezen hebben, maar de Chinezen kunnen een oorlog langer volhouden.

Dat de Chinezen meer te verliezen hebben is evident als u naar de handelscijfers kijkt en het belang daarvan voor de economie. Zo verkochten de Chinezen vorig jaar voor 506 miljard dollar aan goederen en diensten aan de VS. Dat is gelijk aan 4,5% van het bbp.

Als de Amerikanen hun dreigement van tarieven op 150 miljard dollar aan tarieven op importproducten waarmaakt zal dat dus veel pijn doen. De Amerikanen verkochten van hun kant voor 130 miljard dollar aan de Chinezen, wat nog geen 1% van het bbp is.

Absolute macht

Van de andere kant heeft president Xi het voordeel dat hij een land leidt waar de regering de absolute macht heeft. Hij hoeft zich in tegenstelling tot Trump geen zorgen te maken over verkiezingen, zoals de midterm elections in de VS dit jaar.

Hij heeft ook minder last van allerlei belangenverenigingen zoals boeren, die nu als eerste de klos dreigen te worden van Chinese importtarieven, of Wall Street waar beleggers als de dood zijn voor een beurscrash. 

China heeft bovendien grote financiële reserves waarmee het de pijn in bepaalde sectoren in ieder geval een tijdje kan verzachten. En China kan Amerikaanse bedrijven zoals Nike, Apple of Disney die daar actief zijn flink pijn doen.

Heldere eisen

De strijd gaat dus redelijk gelijk op, wat met twee stoere leiders die lijnrecht tegenover elkaar staan, doet vrezen voor het ergste. Toch denkt Chinadeskundige Derek Scissors van het American Enterprise Institute dat Trump en Xi zich nog wel uit de situatie kunnen redden zonder gezichtsverlies. Wat Trump dan wel moet doen is een meer heldere boodschap aan de Chinezen zenden.

Nu wil hij volgens Scissors teveel tegelijk. Hij wil én het handelstekort met China verminderen én de diefstal van intellectueel eigendom stoppen én de oneerlijke Chinese industriepolitiek veranderen. Volgens Scissors is dat een te vage boodschap. “Wat we nodig hebben zijn hele specifieke eisen aan de Chinezen. Terwijl wat we nu doen is alleen zeggen jullie moeten veranderen.”

Het komt nu dus aan op slim onderhandelen vooral van de kant van de Amerikanen. Als Trump de juiste eisen stelt en juiste toon aanslaat kan een handelsoorlog niet alleen worden voorkomen, maar misschien zelfs positief uitpakken.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus