Nieuws

Alliance Bernstein gaat met flexibele fees strijd aan met ETF's

Nieuw! Alliance Bernstein lanceert een fonds dat bij underperformance lagere kosten rekent dan ETF's.

Vermogensbeheerder Alliance Bernstein komt met een nieuw fonds dat gebruikmaakt van flexibele fees om zoals het bedrijf zegt de “ontwrichters te ontwrichten”. Met de ontwrichters (disrupters) bedoelt Alliance Bernstein de indexfondsen die volgens chief investment officer Frank Caruso teveel focussen op de korte termijn. “Vanuit ons oogpunt is de beleggingswereld over-geïndexeerd richting het kortetermijndenken”, zegt hij tegenover Market Watch.

Caruso noemt de trend naar het kortetermijndenken “een ziekte”. Zelf heeft Alliance Bernstein een beleggingshorizon van 3 tot 5 jaar. Het  nieuwe fond heeft de focus op bedrijven met een uitstekend management en een goede trackrecord als het gaat om winstgevendheid. Verder hebben bedrijven met een sterke balans de voorkeur. Macro-economische trends zijn volgens Caruso onbelangrijk.

Beheerkosten tussen 0,1% en 1,1%

Het fonds gaat het AB Flex Fee Large-Cap Growth Fund heten en zal qua beleggingen erg veel lijken op het al bestaande AB Large-Cap Growth Fund. De beheerkosten zullen zich bewegen tussen 0,1% als het fonds achterblijft bij de benchmark en 1,1% als het fonds de benchmark met 280 basispunten of meer verslaat. Bij een outperfermance van 140 basispunten zal de fee bij 0,6% liggen. Als benchmark gebruikt Alliance Bernstein de Russel 1000 Growth index.

Volgens Caruso kan het Flex Fee Large-Cap Growth fonds het daarmee opnemen tegen de goedkoopste indexfondsen. Het Vanguard 500 Index fonds heeft bijvoorbeeld beheerkosten van 0.14%. Ondertussen blijft het fonds ook goedkoper dan veel actieve fondsen. Volgens Morningstar ligt de gemiddelde fee rond de 1,1%.

Top tien

De top tien beleggingen van het bestaande largecap fonds bestaat uit Alphabet, Facebook, Visa, United Health Group, Biogen, Apple, Home Depot, Intuitive Surgical, Zoetis en Adobe Systems.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen