Nieuws

China kan hard terugslaan

Volgens Trump zijn handelsoorlogen goed en makkelijk te winnen. Alleen, is de VS dan wel de winnende partij? Volgens valutaspecialist Bart Hordijk beschikt China over de nodige troefkaarten.

De eerste zet in een mogelijke handelsoorlog tussen de VS en China is gezet door de regering Trump. Die heeft op 1300 producten uit China een tarief gezet van 25% mocht Beijing niet snel met handelsconcessies over de brug komen. Amerikaanse bedrijven kunnen nog tot 22 mei bezwaar tegen het besluit maken. Het duurt dus nog even, totdat de nieuwe Amerikaanse invoerrechten daadwerkelijk worden ingevoerd. Hier is de hele lijst van bedreigde Chinese importproducten, 58 pagina's lang.

Volgens Trump zijn handelsoorlogen goed en makkelijk te winnen. Dat zou best kunnen, maar is de VS dan wel de winnende partij? Volgens Bart Hordijk (zie foto), valuta-analist bij Monex Europa, kan China hard terugslaan. Niet alleen door handelstarieven in te voeren, maar ook door het promoten van de petroyuan en het dumpen van Amerikaans schuldpapier is China in staat om de Amerikaanse economie en de Amerikaanse dollar veel pijn te doen. 

Bonen in de ban

China maakte vanochtend alvast bekend voor 106 Amerikaanse producten heffingen te zullen invoeren, waaronder een tarief van 25% op sojabonen, een van de voornaamste exportproducten van de VS naar China, waar het gebruikt wordt als veevoer. "Daarnaast zal ook eenzelfde tarief worden ingevoerd voor voertuigen en chemicaliën waardoor de tarieven in totaal oplopen naar 50 miljard dollar, een stuk meer dan de vergeldingstarieven van 3 miljard dollar die eerder werden aangekondigd." 

Na aankondiging van dit nieuws steeg de euro ten opzicht van de dollar en kwam de DXY dollar index in het rood terecht. Met de soyabonenkoers ging het ook niet de goede kant op.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Petroyuan

China kan – en doet dit al - de Amerikaanse economie en de Amerikaanse dollar ook nog op andere manieren pijn doen. Zo gingen vorige week de markten open voor olie-termijncontracten genoteerd in yuan. "Wanneer er een alternatief is om olie niet alleen meer in dollars maar ook in yuans af te rekenen zal dit de vraag naar dollars doen afnemen. Rusland, maar ook Arabische landen hebben wellicht hun eigen (geo) politieke redenen waarom zij graag de petrodollar inruilen voor de petroyuan."

Obligatie-uitverkoop

Daarbovenop is China de grootste bezitter van schuldpapieren van de Amerikaanse overheid. Een uitverkoop van Amerikaans schuldpapier door China kan de financieringskosten voor de VS omhoog doen schieten, wat de Amerikaanse staatsschuld onhoudbaar kan maken.

Het wordt nog spannend wie deze variant van chicken game wint.

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Assetallocatie