Nieuws

Fraai rendement: geluk of klasse?

Wanneer heeft een fondsmanager geluk, en wanneer is een manager gewoon heel goed? De skill ratio helpt geluksvogels en vakbekwame beleggers van elkaar te scheiden.

Een actieve fondsmanager die het in het ene jaar fantastisch doet, kan het jaar erna volkomen door de mand vallen. Er zijn zelfs genoeg voorbeelden van fondsmanagers die hun benchmark jaren achtereen verslaan, maar met één extreem slecht jaar alle voorgaande successen teniet doen. Dat is pech voor de beleggers in dat fonds, die gelokt door de mooie historische rendementen, massaal zijn ingestapt.

Dat hadden zij, met de wijsheid achteraf, beter niet kunnen doen. Is er een manier om dergelijke misstappen te voorkomen? Daniel Blais van het CFA Institute ging op onderzoek uit. Centrale vraag: welke fondsmanagers hadden de voorbije jaren vooral geluk, en welke dankten hun goede resultaten aan bekwaamheid? Hij komt uit op de zogenoemde skill factor.

60% fondsen verdwenen

Eerst enkele feiten. De Amerikaanse markt voor large caps bestond in 1999 uit 1227 fondsen. Nu, 19 jaar later, zijn er van die fondsen 745 gefuseerd of uit de handel genomen. Ofwel, 60% is verdwenen. Daar zaten fondsen tussen met hele bekwame en ambitieuze managers.

Blais: “Als u op zoek gaat naar een goede fondsmanager, vergeet dan niet dat elk dood lichaam langs de hellingen van de Mount Everest ooit ook een hoog gemotiveerd individu was.”

Outperformance/standaarddeviatie

Een studie van Dimeo, Schneider & Associates gepubliceerd in de paper The Next Chapter in The Active Vs. Passive Debate laat zien dat zelfs fondsen die over een periode van 10 jaar gemiddeld tot de beste 25% van de klas behoorden, ook minstens drie jaar tot de slechtste 25% behoorden. Met andere woorden langjarige gemiddeldes zeggen niet alles.

En hier komt de skill ratio in het spel. Wat deze ratio doet is niet alleen kijken naar of een fondsmanager over een langere periode van vijf jaar beter heeft gepresteerd dan de index. Nee, er wordt ook gemeten hoe consistent die outperfermonance was aan de hand van de gemiddelde standaarddeviatie over vijf jaar. 

Als je die twee door elkaar deelt dan krijg je de skill ratio, waarbij fondsen met een ratio boven de 1 er in positieve zin uitspringen. Zij hebben de grootste kans successen uit het verleden te herhalen.

Kahnman

Volgens Blais functioneert de skill ratio het best in markten met een grote volatiliteit. De formule sluit aan bij wat de Israëlische psycholoog en Nobelprijswinnaar voor economie Daniel Kahnman zegt over beleggingskeuzes: "Beleggers die vertrouwen op simpele algoritmen en formules zijn beter af dan degene die eenvoudigweg afgaan op het advies van een beleggingsexpert, vooral wanneer de volatiliteit hoog is.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus