Nieuws

Bedrijfsinvesteringen duwen aandelen weer omhoog

Volgens ABN Amro MeesPierson is deze periode van correctie tijdelijk en gezond. "Aandelen vinden hun weg wel weer omhoog."

Somberheid en nervositeit bij beleggers over de aandelenmarkten zijn onnodig, stelt ABN Amro MeesPierson in de nieuwe Beleggingsstrategie. Stijgende rentes, oplopende inflatieverwachtingen, protectionistisch beleid en politieke onzekerheid in Italië en de Verenigde Staten maken dat de beurzen sinds de start van 2018 in het rood staan, constateert de bank. Toch verwacht de private bank dat aandelen de weg omhoog weer gaan vinden.

Ralph Wessels, hoofd beleggingsstrategie bij de vermogensbeheerder: "De huidige periode van correctie is tijdelijk en gezond. Dat partijen somberder worden over de markt is een goed teken. De aandelenmarkt gedijt het best als er zorgen zijn. Die moeten natuurlijk niet te groot worden, maar alarmbellen moeten juist afgaan als iedereen genoegzaam achterover leunt en denkt dat het goed gaat."

Positieve aandelenfactoren

Voor ABN Amro MeesPierson is het belangrijkste argument om positief te blijven dat bedrijven weer investeren, de vraag herstelt en daarmee de productiviteit toeneemt. "Bedrijfsinvesteringen staan in de VS op het hoogste niveau sinds de financiële crisis en ook in de EU zijn ze uit het dal geklommen." De verwachting van de bank is dat deze trend zich voortzet.

Bovendien wijst de vermogensbeheerder op de goede staat van de wereldeconomie, de bedrijfswinsten en hoge vertrouwen van producenten en consumenten. Ook worden economische groei- en winstverwachtingen naar boven bijgesteld. "Een toenemende productiviteit leidt tot hogere economische groei en kan daarmee de fase van 'toenemende groei' verlengen. Dat is goed nieuws voor aandelenmarkten."

Handhaving overweging aandelen

ABN Amro MeesPierson noemt de economische groeivooruitzichten voor 2018 goed. Volgens de bank zien ze er voor 2019 ook behoorlijk uit. "Het groeitempo zal in 2019 wel wat afnemen, maar het is positief dat groeiverwachtingen voor zowel 2018 als 2019 naar boven worden bijgesteld. Daarnaast gaat het goed met bedrijven wereldwijd. De cijfers over het vierde kwartaal van 2017 waren beter dan verwacht en bedrijven kwamen met positieve vooruitzichten voor 2018. In combinatie met een robuust vertrouwen onder producenten en consumenten maakt dit dat we een voorkeur houden voor risicovolle beleggingscategorieën. We handhaven onze lichte overweging in aandelen."

Maar zware onderweging obligaties

Ook in de obligatieportefeuille zijn geen wijzigingen aangebracht. de private bank houdt een zwaar onderwogen positie van obligaties. Binnen de obligatieportefeuille blijft de bank onderwogen in staatsobligaties, mede doordat de rentes van kernlanden zoals Nederland en Duitsland nog niet aantrekkelijk zijn.

In het alternatieve gedeelte van de portefeuille blijven ze overwogen vastgoed. "Wij verwachten dat vastgoed beter zal renderen dan obligaties en sparen, maar niet zozeer beter dan aandelen. Dit komt omdat een stijgende rente ook slecht is voor vastgoed. Dat neemt niet weg dat het onderliggend goed gaat met vastgoedbedrijven en het dividendrendement aantrekkelijk blijft," aldus Wessels.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen