Nieuws

Brexit goed voor Amsterdam

Wat wordt de brexitschade? Dat vroeg het CFA Institute wereldwijd ook dit jaar aan zijn leden. Opvallend: 15% van de respondenten denkt nu dat brexit niet zal plaatsvinden. Dat is drie keer zo veel als een jaar eerder. Wishful thinking?

CFA Institute, de wereldwijde vereniging van beleggingsprofessionals, vroeg na 2016 en 2017 ook dit jaar aan zijn leden wat de impact van brexit zal worden op de vermogensbeheersector. Belangrijkste uitkomsten: Britse vermogensbeheerders komen naar verwachting voor grote uitdagingen te staan als brexit eindelijk een feit is. Amsterdam profiteert met stip van de leegloop van The City.

Het onderzoek laat zien dat Britse beleggers de toekomst van de concurrentiepositie van de Britse markt iets rooskleuriger zien. Dit jaar verwachten iets minder Britse respondenten dat brexit de concurrentiepositie van hun thuismarkt heeft verslechterd (van 74% in juli 2016, 70% in 2017 naar 68% nu).

Toch verwacht 64% van Britse respondenten dat brexit een negatieve impact zal hebben op hun mogelijkheden om het beste talent aan te trekken. 67% verwacht dat hun bedrijven de eigen aanwezigheid in het Verenigd Koninkrijk zullen verkleinen.

Wel of geen delegatierestricties

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat 80% van de ondervraagde beleggingsprofessionals uit de hele wereld door brexit rekenen op lagere Britse beleggingsrendementen. In de EU (exclusief het Verenigd Koninkrijk) ligt dit percentage zelfs op 90%.

De meeste respondenten in het Verenigd Koninkrijk (51%) verwachten dat de Britse regelgeving omtrent financiële markten geharmoniseerd zal blijven met de EU. Echter, maar weinig respondenten in het Verenigd Koninkrijk of wereldwijd zijn positief over delegatierestricties (zoals outsourcing van portfoliobeheer). Met name respondenten in China (52%) en het Verenigd Koninkrijk (49%) zijn van mening dat delegatierestricties negatief zullen uitpakken voor investeerders.

I Amsterdam

Goed nieuws voor Amsterdam. Uit het onderzoek komt naar voren dat Frankfurt het meeste baat zal hebben bij brexit, gevolgd door Parijs, Dublin, Luxemburg en Amsterdam. Parijs is de grootste stijger, en stijgt van de vierde plaats naar een gedeelde tweede plaats, en Amsterdam dringt de top 5 binnen en duwt daarmee New York naar de zesde plaats.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus