Nieuws

Japanse aandelen favoriet

Japan is voor het eerst sinds 2012 de favoriete aandelenregio van assetmanagers, zo blijkt uit de de maandelijkse Asset Allocatie Consensus van Alpha Research. Ook nieuw: EMD is de aantrekkelijkste obligatiecategorie.

Maandelijks publiceert Alpha Research de Asset Allocatie Consensus. Op basis van opinies van meer dan vijftig fondsenhuizen, assetmanagers en researchpartijen (van zowel buy- als sellside) stelt Alpha Research vast welke beleggingscategorieën, regio's en sectoren bij de beleggingshuizen favoriet zijn, waarbij uiteraard ook aandacht is voor de trend in adviesaanpassingen. Dit is de huidige stand van zaken.

Algemene consensus

Assetallocators en beleggingsstrategen hebben afgelopen maand minimale aanpassingen doorgevoerd. Aandelen blijven samen met grondstoffen en vastgoed favoriet. Dit geeft volgens Alphen research aan dat we nog altijd van een risk on-situatie mogen spreken.

raex

 

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Trend

Aandelen blijven overduidelijk de meest aantrekkelijke assetcategorie. De positieve consensus nam in februari wel iets af. Grondstoffen blijven een koop door de heersende inflatieverwachting, maar de performance laat samen met de inflatie nog op zich wachten.

Vastgoed heeft ook de consensusaanbeveling overwegen, maar wordt minder aantrekkelijk gevonden dan aandelen en grondstoffen. Vastgoed is duidelijk de minst presterende assetcategorie in 2018.

De mening van assetmanagers over cash is positiever geworden, waarbij de consensusaanbeveling nog altijd op neutraal blijft staan. Met Amerikaanse renteverhogingen in het vooruitzicht is fixed income onverminderd de minst aantrekkelijke beleggingscategorie. In februari waren wederom enkele negatieve aanpassingen te noteren.

raex

 

Regioconsensus

De regio-allocatie-adviezen laten een opmerkelijke verschuiving zien. Japanse aandelen worden momenteel aantrekkelijker gevonden dan die uit Europa. Sinds de start van de assetallocatieconsensus in 2012 is dit niet eerder voorgekomen. De VS blijft de minst aantrekkelijke regio. Aandelen uit Europa, opkomende markten en Pacific inclusief Japan staan onverminderd op koop.

Japan heeft de stap gemaakt naar de meest aantrekkelijke regio. Met 74% van de adviezen op overwegen is het sentiment nu positiever dan Europa met 71,2 % van de adviezen op overwegen. Wat betreft performance is Europa dit jaar de minst presterende regio. 

De opkomende markten houden de positieve consensus vast. Ook dit jaar blijkt het een goed advies. Het is de best presterende regio in 2018. Ook Pacific exclusief Japan heeft de opgaande trend te pakken, maar de consensus is minder positief dan die over de opkomende markten.

Over de VS zijn de meningen gemengd, met neutraal als uitkomst. Het optimisme worden getemperd door de hoge waarderingen.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Sectorconsensus

Technologie blijft bij de sectoren de absolute voorkeur houden met 83,3% van de adviezen op overwegen. Daarnaast zijn er nog vier sectoren met de aanbeveling overwegen.

Consumer Discretionary start het jaar goed met 2% meer koopaanbevelingen, maar staat nog altijd op neutraal.
Utilities draagt de rode lantaarn als de sector die het minst in trek is. Vorige maand was dat nog consumer staples.

raex

 

Creditconsensus

Binnen fixed income valt op dat staatsobligaties in 93% van de adviezen een onderweging heeft. Dit is de slechtste score sinds 2012. Onderwijl is het wel de best presterende obligatiecategorie in 2018.

Inflation linked-obligaties worden niet langer als de meest aantrekkelijke obligatiecategorie beschouwd. Dat is nu emerging market debt. Voor high yield-obligaties neemt de belangstelling steeds meer af. De aanbeveling blijft nog wel staan op neutraal.

Wat betreft rendement mogen we concluderen dat de consensus er in de eerste maanden van 2018 wat obligaties betreft volledig naast zit.

raex


Hoe komt het consensusrapport tot stand? 

Alpha Research inventariseert maandelijks assetallocatieopinies van fondsenhuizen, assetmanagers en researchpartijen van zowel de buy- als sellside. Deze opinies worden geactualiseerd in een database.

De meeste partijen gebruiken de categorieën Overwegen, Neutraal en Onderwegen als aanbeveling. Daarop zijn respectievelijk de waarden +1, 0, en - 1 van toepassing. Deze waarden leiden tot een gemiddeld advies.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?