Nieuws

Cash in plaats van obligaties

Het NN First Class Multi-Asset-fonds heeft ongeveer 20% van het fondsvermogen in cash en geldmarktfondsen. Dit omdat obligaties slechts af en aan interessant zijn.

Een vijfde van het beheerd vermogen van een beleggingsfonds in cash aanhouden. Dat is niet weinig. Ewout van Schaick, hoofd multi-asset bij NN IP doet dit voor het NN First Class Multi-Asset-fonds omdat hij vindt dat het nu geen goede periode is om in obligaties te beleggen. 

Tegen Citywire vertelt hij: "We zitten nu in een periode waarin we van tijd tot tijd obligaties niet interessant vinden. Dat betekent dat we dan geld achter de hand houden." 

Het First Class Multi-Asset-fonds, 909 million euro groot, heeft momenteel 19,9% van de portefeuille in cash en geldmarktproducten zitten. En beleggers staan daar nu ook meer open voor, aldus Van Schaick. "Onderwogen obligaties zitten in een omgeving met een oplopende rente is redelijk algemeen geaccepteerd."

Het is wel duurder, rekent hij voor. En om geen geld te moeten toeleggen op beleggingen, is hij recent gestart om weer meer fondsvermogen te alloceren naar obligaties, met name naar schuld van opkomende markten in lokale valuta. In de afgelopen drie jaar tot eind februari was het rendement van het mixfonds 0,14% (in euro's). De benchmark die Ciywire hanteert deed 4,68% over dezelfde periode. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie