Nieuws

Chinese beleggingsrisico's nemen toe

Chinawatcher Alex Wolf van Aberdeen Standard Investments stuurt een serieuze waarschuwing de wereld in.

China staat deze maand in het teken van het Nationale Volkscongres en de grondwetswijziging die president Xi Jingping de vrije hand geeft om het land geheel naar eigen goeddunken te hervormen. Dat hervormen is nodig ook, want er zijn de nodige problemen te fixen. 

"Het land kampt met veel economische en financiële problemen en beleggers moeten rekening houden met mogelijke negatieve verrassingen," waarschuwt Alex Wolf, senior econoom opkomende markten bij Aberdeen Standard Investments. 

Positief is dat Beijing het huishoudboekje op orde wil krijgen. De Chinese regering wil het begrotingstekort terugdringen van 3% in 2017 naar 2,6% dit jaar. Wolf: "Toch kunnen we daar ook niet teveel aan ophangen, want de officiële begroting is slechts één onderdeel van het gehele beleidspakket. Het aanjagen van de economie gebeurt grotendeels buiten de begroting om."

Ambitie

Opvallend is volgens Wolf dat in de Chinese economische plannen de doelstellingen op het gebied van monetair beleid en het verminderen van de schuldenberg ontbreken. Dat is voor het eerst in bijna tien jaar. Wel is er voor het eerst een werkloosheidsstreefcijfer gepresenteerd.

Wolf: "Beijing vindt dat de groei naar een kwalitatief hoger plan worden getild. Zo moeten risico’s worden vermeden, moet de armoede worden bestreden en milieuvervuiling aangepakt. De hamvraag is of deze doelstellingen te verenigen zijn met het economische groeidoel van 6,5%."

Met minder beleidsmatige ondersteuning zal het volgens Wolf moeilijk worden om steunmaatregelen af te bouwen en de groei op peil te houden. "De indexcijfers zijn niet al te rooskleurig, zeker niet die van het mkb, waar de stimuleringspakketten vooral voor waren bedoeld."

Chinese groei gaat verkeerde kant op

"Het is zaak de exportcijfers nauwlettend in de gaten te houden op tekenen van negatieve groeiverrassingen. Vorig jaar wisten de export en de ict sectoren de slechtere groeicijfers te compenseren. Dit jaar zal dat moeilijker gaan", stelt Wolf.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Brexit