Nieuws

GMO: Beurs is blind voor gevaar handelsoorlog

Een handelsoorlog kan voor de beurs hetzelfde effect hebben als een komeet die op de aarde afraast, zegt Ben Inker van vermogensbeheerder GMO. Heel erg schadelijk!

Alle economen waarschuwen voor de negatieve gevolgen van een handelsoorlog, maar de beurs heeft daar voorlopig lak aan. Zo is de Amerikaanse S&P 500 -index met meer dan 4% gestegen sinds Trump op 1 maart zijn importtarieven op staal en aluminium aankondigde, de AEX-index won 1,5%, en de MSCI World 3,2%.

Het is typisch een voorbeeld van beleggers die zich weinig aantrekken van de economische fundamentals, en zich liever laten meedragen op een golf van vals sentiment. Want dat een handelsoorlog enorm negatieve gevolgen kan hebben, staat buiten kijf volgens Ben Inker, hoofd portefeuillebeheer bij vermogensbeheerder Grantham, Mayo Van Otterloo & Co (GMO).

Sky high

"Trump zegt dat handelsoorlogen goed zijn en makkelijk te winnen, maar dat is simpelweg niet waar. Een handelsoorlog is waarschijnlijk het meest schadelijke wat beleggers kan overkomen, gezien de effecten die dit heeft op de inflatie, het monetaire beleid en de economische groei”, schrijft Inker.

Hij wijst erop dat beleggers momenteel een groot vertrouwen hebben in de toekomst. Dat uit zich bijvoorbeeld in de sky high koersen van bedrijven die geen winst maken, maar wel veel potentieel hebben. Hetzelfde geldt voor vastgoedbedrijven waar beleggers er blind op vertrouwen dat de  huuropbrengsten eeuwig hoog blijven.

Andere beleggingshorizon

Maar Inker denkt dat beleggers dit vertrouwen verliezen bij een handelsoorlog. Ze zullen hun beleggingshorizon verleggen naar een kortere termijn met alle gevolgen van dien voor alle aandelen die hun hoge waardering juist te danken hebben aan hun toekomstperspectief. "Laten we er geen doekjes om winden, een handelsoorlog heeft het potentieel erg schadelijk te zijn voor de wereldeconomie en voor beleggingsportefeuilles."

Dat wil overigens nog niet zeggen dat Inker beleggers aanraadt direct alles te verkopen. Daarvoor is de kans te groot dat de oorlogsretoriek weer de kast ingaat, en de wereldeconomie zijn opwaartse trend kan vasthouden.

Maar Inker adviseert beleggers goed op te letten. Ze moeten bij wijze van spreken hun vinger aan de verkooptoets hebben op het moment dat niet alleen de VS met importtarieven komt, maar ook Europa en China.

De Smooth-Hawley Act

Hoe gevaarlijk een handelsoorlog kan zijn, bleek in 1930 van de vorige eeuw toen in de VS de zogenoemde Smoot-Hawley Act voor een verscherping zorgde van de in 1929 uitgebroken crisis.

De VS begonnen toen met meer dan 20.000 importtarieven op goederen uit het buitenland. Andere landen zoals Mexico, Spanje, Australië en Canada reageerden met tegenmaatregelen. 

Het gevolg was een enorme daling van de wereldhandel. Begin 1930 werd er nog voor 2,7 miljard dollar aan goederen verscheept. In 1932 was dit gehalveerd tot 1,3 miljard dollar. De beurs dook ondertussen steeds verder de diepte in. Mei 1930 noteerde de S&P op 359 punten. Twee jaar later, in mei 1932, waren daar nog maar 81 punten van over. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?