Nieuws

Italiaanse toestanden

De Italiaanse kiezer heeft gesproken. Wat moeten we van de verkiezingsuitslag vinden? We hebben de reacties, van zorgelijk tot niets nieuws, verzameld.

Italiaanse spread gaat oplopen

Vertegenwoordigers van State Street tonen zich in een eerste reactie allesbehalve blij met de uitkomst van de Italiaanse verkiezingen van gisteren. Timothy Graf, hoofd macrotrategie EMEA bij State Street Global Markets: "In 2017 bleken de politieke risico's van de eurozone sterk mee te vallen, maar de onverwachte sterke prestatie van de Vijfsterrenbeweging brengt de politieke bedreigingen weer terug op de voorgrond. Hoewel kopstukken van de Vijfsterrenbeweging in de afgelopen maanden de anti-euro retoriek hebben afgezwakt, vormt het euroscepticisme in de beweging een ernstige bedreiging voor de stabiliteit in de eurozone. Voor Italiaanse obligaties betekent dit dat de spread met de Duitse Bund weer kan oplopen."

EU in gevaar

Elliot Hentov, hoofd beleid en onderzoek EMEA bij State Street Global Advisors, gaat nog een stapje verder in zijn bezorgdheid. "Het feit dat een meerderheid van de Italiaanse stemmen naar partijen buiten de mainstream ging, is een waarschuwing voor markten dat de kernuitdagingen van Italië en Europa nog steeds niet zijn opgelost. Alle wegen leiden naar Rome, tenminste als het gaat om het vergroten van de levensvatbaarheid van de eurozone. Het wordt steeds duidelijker dat het drama in de eurozone nog lang niet ten einde is, ook al genieten we van de huidige pauze."

Italië is Italië

Vincent Reinhart, hoofdeconoom van Standis, een van de boutiques van vermogensbeheerder BNY Mellon, is minder bezorgd. "Ondanks de campagneretoriek laten de Italianen zien dat ze een groot belang hechten aan het blijvend lidmaatschap van de eurozone. De eerste taak van de politici is nu om het voortouw te nemen in de vorming van een coalitie, omdat onzekerheid binnenlandse investeringen zal drukken en buitenlandse investeerders zal ontmoedigen. De nieuwe regering moet de verwachtingen temperen ten aanzien van belastingverlagingen en hogere subsidies, zoals beloofd tijdens de verkiezingscampagnes."

"De verdeelde verkiezingsuitslag van afgelopen zondag is niet nieuw in de politieke geschiedenis van Italië en volgt hiermee de Europese trend van toenemende fragmentatie binnen de politieke arena."

VS is groter risico

Ook Ewout van Schaick, hoofd multi-asset van NN IP, toont zich niet al te bezorgd over de nieuwste politieke ontwikkelingen in Italië. "Onderhandelingen over een mogelijke grote coalitie of nieuwe verkiezingen zullen een tijd vergen, gelet op de sterke winst van populistische partijen."

"Ik verwacht op korte termijn enige zwakte in Italiaanse activa, maar geen impact op bredere Europese of mondiale markten. Het feit dat de Italiaanse economie een sterke cyclische opleving kent en de Italiaanse anti-EU-partijen hun retoriek aanzienlijk hebben afgezwakt en niet langer een referendum over de euro willen, compenseren de toegenomen politieke onzekerheid."

"Tegelijkertijd blijft het politieke risico aan de andere kant van de Atlantische Oceaan toenemen. Het is misschien geen Europees maar een Amerikaans politiek risico dat de markten in 2018 negatief zal verrassen."

Beperkte marktreactie

"De uitkomsten van de Italiaanse verkiezingen zijn nauwelijks verassend," stelt Claudio Ferrarese, portefeuillebeheerder bij Fidelity International. "De reactie op de financiële markten is daarom beperkt. De yield op BTP's (Italiaanse staatsobligaties) is vanmorgen slechts enkele basispunten opgelopen. De markt lijkt dus niet verrast door deze uitkomst, al ging de voorkeur uit naar een coalitie waarbij vooral traditionele partijen betrokken zijn."

Wel langetermijngevaren

Neil Dwane, beleggingsstrateeg bij AllianzGI, over de marktreactie op de Italiaanse politieke impasse: "Aangezien de Italiaanse markten het dit jaar beter  deden dan andere markten ligt enige marktonrust voor de hand, maar op de middellange termijn is het waarschijnlijk dat de marktfocus weer verschuift van de politiek naar de fundamentals. Het Italiaanse bbp groeide in 2017 met 1,5 procent - bijna het dubbele van de verwachtingen aan het begin van het jaar - en de laatste economische cijfers wijzen op een voortzetting van deze trend. Zolang de Italiaanse economische vooruitzichten blijven verbeteren, is de kans groot dat de markten zich zullen blijven concentreren op de positieve factoren die de Italiaanse activa de afgelopen kwartalen hebben ondersteund."

"Elke coalitie die naar voren komt, is waarschijnlijk minder hervormend en minder gericht op bezuinigingen dan nodig is. Als de tekortkomingen van Italië niet op korte termijn worden aangepakt, kunnen er langere termijnbreuklijnen ontstaan."

Dit is een koopkans

Aneeka Gupta, aandelen- en grondstoffenstrateeg bij ETF Securities: "De reactie van de obligatie- en aandelenmarkten op de Italiaanse verkiezingsuitslag was tamelijk optimistisch. Dit komt deels omdat de uitkomst, waarbij geen coalitie een meerderheid heeft, was ingeprijsd, en de markt lijkt te worden afgeleid door de dreiging van handelsoorlogen die worden geuit door president Trump.

"De credit default spreads van Italiaanse banken zijn met 7,68% gestegen als gevolg van het gebrek aan politieke zekerheid. We zien dit als een koopkans, ook doordat Luigi Di Maio, leider van de Vijfsterrenbeweging, het voor de zieke banken van het land gemakkelijker wil maken om te herstellen.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?