Nieuws

Pensioenadviseurs adviseren opkomende markten

Pensioenadviseurs zien de hoogste rendementen in het verschiet voor opkomende markten en private equity blijkt uit onderzoek van eVestment.

Pensioenadviseurs hebben hoge verwachtingen van opkomende markten en private equity, zo blijkt uit een analyse van eVestment Public Plan IQ.

Het bureau nam de afgelopen twee jaar tien van de belangrijkste adviseurs onder de loep en de verwachtingen voor opkomende markten sprongen er daarbij duidelijk uit.

In 2017 lag de gemiddelde verwachting voor aandelen uit opkomende markten bijvoorbeeld bij 8,15%, met als uitschieter adviseur Mercer die uitging van 9,6%. Dat was ruim meer dan voor Amerikaanse aandelen, waar de tien consultants gemiddeld uitgingen van 5,9%.

Private equity

Bij de inflatieverwachtingen zaten de consultants in zowel 2016 als 2017 allemaal vlak bij elkaar. Voor de inflatie in de VS betekende dit een inflatie van rond de 2%.

Bij obligaties valt op dat de Pensioenadviseurs in 2017 pessimistischer zijn geworden over high yield-obligaties en positiever over obligaties met een hoge creditrating.

De verwachtingen voor high yield-obligaties bleven overigens wel hoger met 4,7% tegenover circa 3% voor kwaliteitsobligaties. Wilshire was het meest positief met een lange termijn verwachting van 6,3% voor high yield-obligaties.

Buiten de beurs om

De consultants zijn verder positief over vastgoed, dat het op de beurs het afgelopen jaar juist niet zo goed deed. Gemiddeld wordt er uitgegaan van 5,5% per jaar over een langere periode.

Nog veel hoger zijn de verwachtingen echter voor private capital. Buiten de beurs om beleggen, levert volgens de consultants als je het goed doet al snel een rendement op van meer dan 8%. 

Voor het onderzoek werden de volgende pensioenadviseurs gevolgd: Aon, Callan, Wilshire, Verus, RVK, PCA, Meketa Investment Group, Mercer, Summit en NEPC.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?