Nieuws

Meer expected leverage voor Carmignac Patrimoine

Patrimoine, het vlaggenschipfonds van de Franse vermogensbeheerder Carmignac laat de expected leverage oplopen.

Volgens Citywire heeft het fonds een teleurstellend jaar achter de rug. Volgens de plannen van de vermogensbeheerder kan de expected leverage van het fonds stijgen van 200% naar 500%.

Patrimoine is in 1989 gelanceerd door Carmignac oprichter Edouard Carmignac. Het beheer wordt op dit moment gedeeld met Rose Ouahba. Zij is verder verantwoordelijk voor de internationale obligaties bij de vermogensbeheerder.

In totaal is het beheerd vermogen van het fonds 21,45 miljard euro. Volgens de beheerders heeft de hogere schuldquote niets te maken met een teleurstellend rendement. De maatregel is genomen in anticipatie op het veranderende beleid van de ECB.

Derivaten als bescherming

Als beheerders moeten we hierop zijn voorbereid, schrijven Carmignac en Ouahba. “We moeten erop zijn voorbereid dat we de juiste instrumenten in handen hebben voor de veranderende omstandigheden.”

Hoewel de fondsmanager de schuld mogen laten oplopen, is dat op dit moment nog niet aan de orde. De beheerders zullen meer gebruik maken van derivaten, maar het risicoprofiel van het fonds zal niet veranderen als gevolg van de hogere leverage.

De derivaten zullen worden gebruikt om het fonds te beschermen tegen renteverhogingen. Door het shorten van rentederivaten zal de duration van obligaties worden verlaagd.

Tegenvallend rendement

Volgens de beheerders gaat het om contracten met een hoge nominale waarde. Dat is voor hen de reden om de leverage te verhogen. De beheerders zijn echter niet blind voor het tegenvallende rendement.

In de afgelopen drie jaar, tot eind januari, was rendement van het fonds -3,89%. De benchmark rendeerde 9,08%.

Volgens Carmignac was het tegenvallende rendement een gevolg van marktomstandigheden en interne zaken bij het fonds. De beheerders verzekeren hun beleggers dat ze in staat zijn om terug te keren naar het voorheen gebruikelijke rendement.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?