Nieuws

Obligatiemarkt in een nieuwe fase

Traditionele obigatiebeleggingsregels - zoals dat groei en een lage werkloosheid tot inflatie leidt, of dat meer schuld bij bedrijven voor een lagere kredietwaardigheid zorgt – lijken immers niet langer geldig.

Flexibiliteit is nu noodzakelijker dan ooit. Dat stelt Jim Cielinski, wereldwijd hoofd van Fixed Income bij Janus Henderson Investors.

De grote vraag is of de inflatie de komende tijd aan zal trekken. Dat zou een normalisering van de beleggingsomgeving betekenen. Maar ook als de inflatie laag blijft is flexibiliteit noodzakelijk.

Volgens Cielinski is er al anderhalf jaar sprake van een obligatiebearmarkt. De obligatierente stijgt immers. Maar het is geen traditionele bearmarkt, het rendement op staatsobligaties was immers zowel in 2016 als in 2017 positief.

Oude regels echt oud

Als beleggers voor bedrijfsobligaties of voor obligaties in opkomende landen kozen, was het rendement zelfs nog beter. Jarenlang daalde de rente als gevolg van structurele factoren zoals globalisering en vergrijzing.

Daarna volgde een fase waarin de rente niet mocht stijgen. Op dit moment is echter een nieuwe fase aangebroken. De centrale banken maken geleidelijk aan stuk voor stuk een eind aan hun ruime monetaire beleid.

En ook de inflatieverwachtingen nemen toe. Het is onwaarschijnlijk dat de rente sterk zal stijgen. De inflatie blijft immers laag. Oude traditionele beleggingsregels - zoals dat groei en een lage werkloosheid tot inflatie leidt, of dat meer schuld bij bedrijven voor een lagere kredietwaardigheid zorgt – lijken immers niet langer geldig.

Obligaties reageren anders

Daarnaast moeten beleggers zich volgens Cielinski bewust zijn van het feit dat een stijgende rente niet dezelfde gevolgen heeft voor alle obligaties. 

Indexobligaties en floating rate notes kunnen beleggers bescherming bieden tegen een hogere inflatie. Daarnaast is het ook niet zo dat alle centrale banken dezelfde mogelijkheden hebben om hun beleid te verkrappen.

De ECB is bijvoorbeeld niet in staat om de rente te verhogen zonder dat dit ernstige consequenties heeft voor de groei in de eurozone. Het is zaak om de ontwikkeling van de inflatie in de gaten te houden, stelt Cielinski.

Flexibiliteit noodzakelijk

De afgelopen jaren bevond die zich in een bandbreedte waarvan de bovengrens binnenkort bereikt wordt. Dat vraagt om een flexibele aanpak van beleggers. Het kan echter ook dat de bovengrens wordt doorbroken.

Dat betekent dat er sprake is van een normalisering van het beleid en een volgens Cielinski nieuwe renteomgeving. De beleggingswetten die niet langer leken te gelden, worden dan wel weer van kracht. Ook dan is flexibiliteit noodzakelijk.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Brexit