Nieuws

Meer rendement door verlaagd dividend

Voor dividendverlagingen zijn vaak goede redenen. Koerscorrecties zijn daarom lang niet altijd terecht en bieden prima instapmogelijkheden, aldus Schroders.

Bedrijven die snijden in hun dividend worden vaak bestraft door beleggers. Lang niet altijd terecht vindt Simon Adler, fondsbeheerder Equity Value bij Schroders. Hij ziet het vaak als kans om in te stappen tegen een lagere koers.

Alles valt of staat bij de reden voor een dividendverlaging. In het meest positieve scenario gaat het om bedrijven met goede groeimogelijkheden die de winst aanwenden om die groei te financieren. Maar ook bij bedrijven die minder goede groeivooruitzichten hebben kan een dividendverlaging een positief signaal zijn.

Financiële stabiliteit

Het handhaven van de dividenduitkering op een te hoog niveau kan immers op de lange termijn slecht uitpakken voor het bedrijf en de aandeelhouders. Als een bedrijf zelfs gaat lenen om dividend te kunnen uitkeren, stapelen de toekomstige problemen zich helemaal op, stelt Adler. Snijden in het dividend is vaak de eerste stap die een bedrijf neemt om zich te verzekeren van financiële stabiliteit

Adler: “Het vergt moed om een dergelijk besluit te nemen. Het laat zien of bestuurders focussen op de gezondheid van het bedrijf op de lange termijn, of zich toch laten leiden door de aandelenkoers op de korte termijn.” Adler heeft liever dat er wordt gesneden in de dividenduitkering, dan dat de balans wordt overstrekt.

Outperformance

Kortetermijnbeleggers, die jagen op de hoogste dividenduitkeringen, verkopen vaak hun aandelen als het dividend naar beneden gaat. Dit kan volgens Adler aantrekkelijke koopkansen opleveren voor langetermijnbeleggers die zich focussen op waardeaandelen. "Theoretisch gezien werken de bestuurders dan aan een duurzame financiële basis, waarbij de dividenduitkering en de aandelenkoers op termijn herstellen. Dat biedt kansen voor beleggers die willen profiteren van dividendgroei en koersstijging."

Ook het vasthouden van aandelen in bedrijven die snijden in het dividend, kan zinvol zijn. Met name als dat gebeurt met oog op de langetermijnbelangen van de onderneming.

Minder dividend, meer rendement

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Aan de andere kant kan een dividendverlaging natuurlijk ook een teken zijn van krimp over een langere periode, of problemen bij de bedrijfsvoering of in het management. In dat geval wordt een dividendverlaging vaak gevolgd door meerdere tegenslagen. Wegblijven is dan het devies.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen