Nieuws

Wapens geen taboe voor Amerikaanse beleggers

Het dodelijke schietincident in de Amerikaanse staat Florida zorgt in de beleggingswereld voor discussie.

Het schietincident in de Amerikaanse staat Florida, waarbij zeventien mensen om het leven zijn gekomen, zorgt ook in de beleggingswereld voor ophef. Verschillende grote actieve vermogensbeheerders wordt gevraagd naar hun houding tegenover wapenproducenten en ook indexfondsen worden gedwongen hun beleid onder de loep te leggen.

De vraag is min of meer overal gelijk: Wat is belangrijker: veel rendement of een sociaal verantwoord rendement?

AR-15

Twee van de grootste indexbeleggers, Vanguard en BlackRock, bezitten bijvoorbeeld grote belangen in de wapenleveranciers Sturm Ruger, American Outdoor Brands en Vista Outdoor. American Outdoor – vroeger bekend onder de naam Smith & Wesson – is de producent van het semi-automatische geweer AR-15 dat bij verschillende schietpartijen is gebruikt.

BlackRock zei in een reactie op vragen van The New York Times dat het de bedrijven zou benaderen om hen te vragen naar hun reactie op het schietincident in Florida. Vanguard stelt dat het niet de taak is van een indexfonds om sociale veranderingen in beweging te brengen.

Warren Buffett van Berkshire Hathaway heeft min of meer een gelijke houding. Tegenover CNBC stelde hij dat zijn politieke ideeën los staan van wat hij doet als belegger. Wapenproducenten zijn voor hem geen taboe.

Lerarenpensioen

Dat laatste geldt ook voor de meeste pensioenfondsen in de VS, waaronder cynisch genoeg het lerarenpensioenfonds van Florida. Uit cijfers blijkt dat dit fonds per 31 december voor 4 miljoen dollar aan wapenbeleggingen had, vooral dankzij een forse belegging in de Russell-3000 index.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen