Nieuws

Mario Draghi: ECB blijft obligaties kopen

ECB-president Mario Draghi verbreidt optimisme over de euro-economie, maar het is nog te vroeg het rentebeleid aan te passen.

ECB-president Mario Draghi is optimistisch over de economische ontwikkeling in de eurozone, maar dat is nog lang geen reden om een eind te maken aan het opkoopprogramma van obligaties door de bank. Dit heeft Draghi volgens Bloomberg gisteren gezegd in het Europees Parlement.

Volgens Draghi verbetert de economische situatie zich continue wat onder andere te zien is aan de dalende werkloosheid, maar dat is nog geen reden om angst te hebben voor oververhitting en inflatie. Daarvoor is de wisselwerking tussen een lage werkloosheid en hogere lonen nog te klein.

Behind the curve

De ECB blijft daarom bij zijn ruime rentebeleid waarbij alle instrumenten mogelijk zijn om desinflatie te voorkomen. En de cijfers geven Draghi grotendeels gelijk. De eurozone beleeft weliswaar de snelste groeifase van de laatste tien jaar, maar tegelijkertijd ligt de inflatie nog altijd ruim beneden het ECB-doel van bijna 2%.

Volgende week is de reguliere zitting van het ECB-bestuur, waarbij andere geluiden zeker niet ondenkbaar zijn. Er is namelijk een groeiend aantal economen en ECB-watchers die twijfelen of het wel verstandig is nog langer vast te houden aan het in hun ogen extreem ruime rentebeleid.

Zij vrezen dat de ECB te lang wacht met maatregelen nemen. Met name de obligatieaankopen liggen daarbij onder vuur.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen