Nieuws

BlackRock zet Amerikaanse aandelen op kopen

De grootste vermogensbeheerder ter wereld is niet bang voor nieuwe koerscorrecties en verhoogt het advies voor Amerikaanse aandelen vanwege de goede winstvooruitzichten.

BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, heeft zijn advies voor Amerikaanse aandelen deze week verhoogd van houden naar kopen. Dat gaat ten koste van aandelen Europa, die zijn verlaagd van kopen naar houden.

De redenen voor de upgrade van de VS zijn de sterke winstontwikkeling van bedrijven in combinatie met de voorgenomen hogere overheidsuitgaven door de regering Trump en de verlaging van de belastingen.

Hogere winstverwachtingen

Hoofd beleggingsstrategie Richard Turnhill wijst erop dat grote Amerikaanse bedrijven hun winstverwachtingen sinds 1988 niet meer zo vaak naar boven hebben bijgesteld als nu. En daar komen dus straks nog de effecten van de belastingverlagingen en hogere overheidsuitgaven bij. Turnhill denkt dat beleggers dit nog teveel onderschatten.

Heel goedkoop vindt hij Amerikaanse aandelen overigens niet, maar zolang de bedrijfswinsten hard blijven groeien, stoort hem dat niet. Europa doet het wat dat betreft minder goed. Ook daar stijgen de winsten, maar minder dan in de VS en andere delen van de wereld.

Turnhill ziet ook wel gevaren, maar pas voor de langere termijn als de inflatie en vooral de rente verder oplopen.

Niet iedereen zo positief

Het zijn precies deze twee factoren die andere partijen in de financiële sector voorzichtig maakt. Zo heeft Citigroup deze week voorspeld dat het nog te vroeg is om te spreken van een bearmarket, maar de tijden van continue stijging zijn wel voorbij.

De beurscorrectie van eind januari-begin februari is volgens Citi een voorbode van meer onrust op de aandelenmarkten.

Datzelfde denkt ook Morgan Stanley dat verwacht dat die beurscorrectie een voorproefje was van wat nog komt. De grote test (en mogelijk correctie) is volgens beleggingsstrateeg Andrew Sheets het moment dat de nominale rente sneller stijgt dan de inflatie.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus