Nieuws

T. Rowe Price negatiever over aandelen

Dat is nieuw: een grote asset manager die het aandelenadvies op onderwogen heeft staan. Volgens T. Rowe Price gaan de huidige aandelenwaarderingen uit van het meest optimistische geval van economische groei. Te optimistisch, denkt T. Rowe.

In het rapport Global Asset Allocation Viewpoints and Investment Environment February 2018 vertelt de Amerikaanse vermogensbeheerder dat meer beleggers rekenen op een oplopende Amerikaanse inflatie, een balansverkleining door de Fed en een groeiend aanbod van Amerikaans schuldpapier, waardoor de langetermijn-yields hoger worden. 

T. Rowe Price constateert dat de Amerikaanse yield curve inmiddels is afgevlakt tot een niveau dat we meer dan tien jaar geleden voor het laatst zagen. Beleggers zullen de vorm van de yield-curve gebruiken als barometer van de economie.

Immers, oplopende yields worden afgeremd door de interesse van pensioenfondsen en buitenlandse beleggers, want de Amerikaanse rente blijft een van de hoogste van de ontwikkelde landen. Dat trekt. Onderwijl gaat de korte rente omhoog. De Fed zal de rente in 2018 tussen de twee en vier keer verhogen, aldus T. Rowe Price. 

 

 

De terugkeer van inflatie

Over naar de rest van de wereld. Inflatieniveaus wereldwijd blijven nog steeds achter bij de doelen van de centrale banken. Maar pas op, grote kans dat centrale banken binnenkort eindelijk hun gewenste inflatie krijgen, zo waarschuwt de vermogensbeheerder. "De mondiale economische groei zit in een stijgende trend, de arbeidsmarkten worden alsmaar worden en grondstofprijzen stijgen." Zal het dan echt...?

In de VS kunnen oplopende woonlasten nog wel roet in het eten gooien. Die kunnen de positieve effecten van een zwakkere dollar en fiscale stimulering alsnog tenietdoen, denkt T. Rowe Price.

 

Beleggers kijken - nu de belastinghervormingen in de VS erdoor zijn - gespannen uit naar bedrijfscijfers om te zien welke ondernemingen daar het meest baat bij hebben.

Lagere vennootschapsbelasting moet een boost geven aan de winstgroei van Amerikaanse ondernemingen in 2018. Smallcaps profiteren het meest, aangezien die de meeste dollars op eigen bodem verdienen en niet, zoals de grote bedrijven, een brievenbus in Amsterdam of Ierland hebben. De markt heeft de fiscale voordelen echter al grotendeels ingeprijsd.

Portefeuille-opbouw

De visie van de Amerikaanse assetmanager leidt tot de volgende beleggingsvoorkeuren:

  • De T. Rowe Price-portfolio is licht onderwogen in aandelen, aangezien waarderingen uitgaan van het meest optimistische geval van economische groei.
  • Binnen het segment aandelen hebben zij een voorkeur voor Amerikaanse smallcaps, vooral vanwege de aantrekkelijke relatieve waarderingen ten opzichte van largecaps en de potentiele voordelen van de lagere vennootschapsbelastingtarieven die largecaps niet hebben.
  • T. Rowe heeft een voorkeur voor floating rate notes ten opzichte van high yield-obligaties. Omdat de Fed de rente zal verhogen, zijn leningen met variabele rentevoet een prima idee.
  • De portefeuille is onderwogen in emerging market debt, gezien het risico van toenemende politieke onzekerheid in enkele belangrijke landen. Binnen deze beleggingscategorie hebben obligaties in lokale valuta  de beste kansen.
  • Ook TIPs, inflation linked bonds (volgens consensus nu meest aantrekkelijke categorie) zijn licht overwogen.
  • T. Rowe Price is onderwogen in aandelen van reële activa, omdat de vooruitzichten voor energie en grondstofprijzen niet overhouden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?